Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прие за разговори във

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прие за разговори във
Коментари Харесай

Блинкен обсъди с премиера на РС Македония кандидатурата им за ЕС

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен одобри за диалози във Вашингтон премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачески.

Сред тематиките бяха войната в Украйна и реакцията на интернационалната общественост на руsката експанзия, продоволствената и енергийната сигурност в района и договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

Вашингтон изрази поддръжката си за напъните на Скопие в този развой. 

 
Имаме мощно партньорство със Северна Македония, извънредно скъп съдружник в НАТО във времето, когато това в действителност има значение. Благодарни сме за вашата взаимност и водачество във връзка с Украйна и помощта за отбраната й против експанзията на Русия. Съединените щати мощно поддържат и напъните на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз. Обсъждаме също и по какъв начин можем да напреднем в гарантирането на по-голяма енергийна сигурност за района.
Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 
Отношенията сред Съединените щати и Северна Македония са многостранни, мощни и се основават на полезности. Нашето стратегическо партньорство дава резултати. Благодарение на него Северна Македония съумя да премине през доста сложни решения през последните десетилетия и тези визионерски решения доведоха страната до участие в НАТО, разрешиха започване на договаряния с Европейския съюз и председателство на Организацията за сигурност и съдействие в Европа през най-трудните години на континента след Втората международна война.
Димитър Ковачевски – министър председател на Република Северна Македония 

„ Ние споделяме една и съща система от полезности и по тази причина поддържаме решението си да подкрепим Украйна в битката й за независимост и напъните й да резервира своите суверенитет и териториална целокупност. Затова съобразихме на 100 % външната си политика с външната политика на Европейския съюз от първия ден на бруталната офанзива на Русия против Украйна “, добави още Ковачевски.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР