Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен покани Нова Зеландия да

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен покани Нова Зеландия да
Коментари Харесай

САЩ поканиха Нова Зеландия в AUKUS

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предложения Нова Зеландия да се включи в алианса AUKUS - исторически пакт, целящ да балансира възхода на Китай в Тихия океан, съобщи Агенция Франс Прес.


" Вратата е доста отворена за Нова Зеландия и други сътрудници да се включат, както сметнат за подходящо, отсега нататък ", сподели Блинкен по време на визитата си в Уелингтън, което имаше за цел да укрепи съюзите на Вашингтон в оспорвания Тихоокеански район.

AUKUS е пакт сред Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, който включва амбициозни проекти за доставяне на Канбера с атомни подводници.

Нова Зеландия работи деликатно във връзка с присъединяване си, надявайки се да не разгневи най-големия си търговски сътрудник Пекин.

Китай изрично се опълчва на пакта, заявявайки, че той подценява " опасенията на интернационалната общественост " и запраща района " още по-надолу по пътя на грешките и заплахите ".

Но министър-председателят Крис Хипкинс съобщи в сряда, че е " отворен за диалози " за лимитирано присъединяване.

Нова Зеландия изключи всякакво присъединяване в планове, свързани с нуклеарната енергетика, по този начин наречения " първи дирек " на съглашението AUKUS.

На нуклеарните подводници е неразрешено да навлизат във водите на Нова Зеландия според необятно известна антиядрена политика, призната в средата на 80-те години на предишния век.

Но през последните месеци се разгорещиха диалозите на високо ниво за ролята на Нова Зеландия в AUKUS.

Всяко новозеландско присъединяване евентуално ще се концентрира върху " втори дирек " на съглашението, който обгръща кибервойната, изкуствения разсъдък и създаването на хиперзвукови ракети с огромен обхват.

Външният министър на Нова Зеландия Наная Махута предизвести, че " към момента нищо не е контрактувано " и че всяко предложение на AUKUS първо би трябвало да бъде утвърдено от кабинета на страната.

Нова Зеландия и Австралия са главните съдружници на Съединените щати в южната част на Тихия океан.

Но в последно време Нова Зеландия е упреквана, че слага връзките си с Китай над другарствата си с другите членове на шпионската група " Пет очи " - Съединени американски щати, Англия, Канада и Австралия.

Хипкинс пътува до Китай в края на предишния месец, където се срещна с президента Си Дзинпин и подписа редица търговски съглашения.

Заобикаляйки въпроси като положението на човешките права в Китай и напрежението към Тайван, министър-председателят приветства пътуването като удостоверение на " значимите стопански връзки " сред страните.

Сега Блинкен и ръководителят на Пентагона Лойд Остин ще се приготвят за среща с австралийските си сътрудници в полемики, които се чака да се съсредоточат върху военното съдействие и уточняването на детайлностите по програмата AUKUS.

След сходна среща във Вашингтон предходната година Австралия се съгласи да ускори наличието на въоръжените сили на Съединени американски щати в северните си бази, в това число ротацията на самолети-бомбардировачи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР