Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, каза в събота, че

...
Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, каза в събота, че
Коментари Харесай

Блинкен: Русия не е готова за смислена дипломация

Държавният секретар на Съединени американски щати, Антъни Блинкен, сподели в събота, че Вашингтон не вижда " никакви признаци " Русия да води договаряния с дипломатите от Г-20 по отношение на нахлуването ѝ в Украйна, откакто Москва се сблъска с проливен дъжд от рецензии на договарянията в Индонезия, съобщи KyivPost.

Първият посланик на Русия, Сергей Лавров, напусна срещата с външните министри на Г-20 на курортния остров Бали в петък, откакто Вашингтон и неговите съдружници осъдиха нападението на Москва против нейния комшия по време на диалозите при закрити врата.

„ Не видяхме никакви признаци, че Русия е подготвена да се ангажира със смислена дипломация “, сподели Блинкен след среща с китайския си сътрудник Ван И в събота. „ Ако има опция за дипломация, ще се възползваме от нея. "

Лавров напусна утринната сесия в петък, до момента в който немският му сътрудник, Аналена Бербок, подлага на критика нашествието. След това той напусна следобедната сесия, преди украинският външен министър, Дмитро Кулеба, да се обърне виртуално към министрите.

„ Имаше мощен консенсус и Русия остана изолирана, както е било доста пъти от началото на тази война “, сподели Блинкен. „ Всъщност външният министър Лавров напусна срещата по-рано, може би тъй като посланието беше толкоз ясно. “

Говорейки след извънредно дълги пет часа диалози с Уанг, Блинкен сподели, че е оказал напън върху Пекин за неговата безмълвна поддръжка за нашествието и прикани Китай да се дистанцира от Кремъл.

Той също по този начин разгласи, че Съединените щати ще дават още 360 милиона $ в поддръжка на Украйна, в това число за храна, чиста питейна вода, незабавни здравни грижи и заслон.

Срещата на Г-20 в Индонезия пристигна на фона на вилнеещите борби в Източна Украйна и с напрежението сред Москва и западните народи в най-високата си степен от десетилетия.

Блинкен отхвърли директна среща с Лавров и вместо това упрекна Русия, че провокира световна продоволствена рецесия, като настоя Москва да позволи доставките на зърно от опустошената от война Украйна.

„ Към нашите съветски сътрудници: Украйна не е вашата страна. Нейното зърно не е вашето зърно. Защо блокирате пристанищата? Трябва да оставите зърното на открито “, сподели Блинкен на закритата сесия в петък, съгласно присъстващ западен чиновник.

По-рано Лавров сподели пред кореспонденти, че няма да „ тича “ след Вашингтон за договаряния.

„ Не ние изоставихме контакта, а Съединените щати “, сподели той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР