Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на руския външен

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на руския външен
Коментари Харесай

Русия, Украйна, Сирия и енергетика - темите между Русия и САЩ

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели на съветския външен министър Сергей Лавров за загрижеността на Вашингтон по отношение на обстановката на границата сред Русия и Украйна. Това се споделя в публикувано документално изказване на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс след диалозите, които се организираха в коридорите на министерската сесия на Арктическия съвет в Рейкявик и продължиха съвсем два часа.

" Държавният секретар изрази дълбоката ни угриженост по отношение на продължаващото съветско военно разполагане в и към Украйна ", сподели служителят на Държавния департамент.

През последните седмици западните страни неведнъж показаха угриженост по отношение на изказванията на украинските военни за натрупването на съветски сили по границата с Украйна. Както съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, придвижването на съветските войски през територията на Русия не трябва да тормози други страни , защото по никакъв метод не ги заплашва.

Освен това Лавров и Блинкен разискаха областите на допустимо разширено съдействие сред двете страни и се договориха да продължат разговора.

Лавров и Блинкен разискаха и обстановката към сирийската рецесия, както и уреждането на спора сред Армения и Азербайджан.

" Държавният секретар акцентира незабавната нужда да се обезпечи филантропичен достъп за народа на Сирия, те разискаха и районни въпроси, в това число търсенето на дълготрайно политическо споразумяване на спора сред Армения и Азербайджан ", сподели дипломатът.

Освен това ръководителите на външните министерства разискаха двустранни връзки и съдействие по въпроси, свързани с Арктика. " Държавният секретар означи, че Съединени американски щати се стремят към по-стабилни и предсказуеми връзки с Москва. В тази връзка държавният секретар Blinken и външният министър Лавров разискаха председателството на Русия в Арктическия съвет и смисъла на съдействието поради нашия общ интерес в района ", сподели Прайс.

Лавров съобщи, че отчетите за резултатите от срещата на външните министри ще бъдат показани на президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън. Лидерите ще дефинират спомагателни способи за възстановяване на двустранните връзки, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР