Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбраната

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбраната
Коментари Харесай

Блинкен посети Киев за пръв път от началото на войната и се срещна със Зеленски

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и секретарят по защитата Лойд Остин посетиха Киев и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Те са най-високопоставените представители на американската администрация, които бяха столицата на Украйна след началото на непредизвиканата военна инвазия на Русия.

Според източници от американската адмицинстация, представени от Би Би Си и Ройтерс, Вашингтон е заречен военна помощ в размер на 716 млн. $ за Украйна и други страни в района.

Освен това е оповестено връщането на посолството на Съединени американски щати в Киев , което беше преди началото на войната. Според Би Би Си по време на срещата е оповестено името на новия американски дипломат в Украйна - Бриджит Бринк, която в този момент е дипломат в Словакия.
 Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
Новината, че Блинкен и Остин са в Киев, беше обявена в неделя вечерта от съветника на Зеленски Олексий Арестович. Първоначално Вашингтон отхвърли да разяснява, само че в понеделник удостовери за визитата и заяви, че двамата към този момент не са на територията на Украйна.

Киев и покрайнините бяха измежду главните цели на съветската войска в първите месеци на войната. Градът беше подложен на обстрел, а прилежащите обитаеми места бяха окупирани. В края на март съветските военни се изтеглиха и оставиха след себе си стотици трупове на цивилни в градове като Буча, Ирпен и Бородянка.

След изтеглянето на съветската войска от региона няколко европейски водачи посетиха Киев - председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър председателят на Англия Борис Джонсън, президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония.

Посещението на Блинкен и Остин в Киев е опит на администрацията на Джо Байдън “да покаже персоналната си поддръжка за Зеленски и Украйна ”, разяснява пред Радио Свободна Европа Бил Кортни, анализатор и някогашен посланик.

“Посещението допуска равнище на убеденост, че Киев е задоволително безвреден за задгранични водачи ”, добави той.
 Срещата на двете делегации в неделя
След изтеглянето си от региона на Киев, съветската войска се концентрира върху завладяването на Източна Украйна. Украинската администрация изиска оръжия и военна помощ от Съединени американски щати и съдружниците им за новата фаза на войната. На 23 април президентът Володимир Зеленски сподели, че “очаква характерни неща и характерни оръжия ” от срещата с представителите на администрацията на Байдън.

Съединени американски щати предоставиха няколко пъти военна помощ на Украйна от началото на войната, която Русия стартира. Последният пакет беше разгласен на 21 април и е в размер на 800 млн. $.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР