Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Китай да не

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Китай да не
Коментари Харесай

Блинкън смъмри Китай на среща с външния министър Ван И в Мюнхен

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести Китай да не повтаря " безотговорния си акт " с изпращането на шпионски балони в американското въздушно пространство, до момента в който организираше редки диалози с китайския първи посланик Ван И.

Дългоочакваната среща на двамата високопоставени чиновници се състоя в границите на Мюнхенската конференция по сигурността на фона на възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин.

Съединени американски щати са в положение на паника, откогато на 4 февруари голям бял балон от Китай беше видян над серия от секрети обекти за нуклеарни оръжия, преди да бъде свален край източното крайбрежие.

Инцидентът накара Блинкън ненадейно да анулира пътешестване до Китай.

Пекин отхвърля да употребява шпионски балони и твърди, че апаратът е бил предопределен за метеорологични проучвания. Впоследствие той упрекна Вашингтон, че е изпратил свои лични шпионски балони над китайска територия, което Съединени американски щати отхвърлиха.

По време на срещата им в събота Блинкън " непосредствено приказва за неприемливото нарушение на суверенитета на Съединени американски щати и интернационалното право от страна на (китайския) балон за наблюдаване на огромна височина в американското териториално въздушно пространство, като акцентира, че този безконтролен акт в никакъв случай повече не би трябвало да се повтаря ", съобщи представител на Държавния департамент.

" Министърът даде ясно да се разбере, че Съединените щати няма да търпят каквото и да било нарушение на нашия суверенитет ", добави той.

В речта си по-рано в събота на срещата на международните водачи в Мюнхен Ван И дефинира реакцията на Съединени американски щати на балона като " истерична и неуместна ".

В извънредно мощни забележки против Вашингтон Ван И съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън има " неправилно " усещане за Пекин.

Той упрекна Съединените щати, че се пробват да " очернят " азиатската страна, до момента в който самият Вашингтон ползва политики, които опонират на неговите парадигми, като да вземем за пример свободната търговия.

" В небето има доста балони от доста страни. Искате ли да свалите всеки един от тях? " сподели Ван.

" Не правете същата неточност "

След четири години на антагонистични връзки с Китай при предшественика си Доналд Тръмп, Байдън сложи като приоритет възобновяване на връзките с Пекин, който той разказва като най-големия съперник на Вашингтон.

Но предходната година напрежението се изостри, откакто Нанси Пелоси, тогава водач на Камарата на представителите на Съединени американски щати, посети Тайван.

Според отчет на " Файненшъл таймс " очакванията за възобновяване на връзките могат да бъдат подложени на ново тестване скоро, когато почитан чиновник на Пентагона дойде на посещаване в Тайван.

Нахлуването на Русия в Украйна също накара западните сили да хвърлят внимателен взор върху връзките сред съветския водач Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, които се назовават взаимно " другари ".

Също по този начин в Мюнхен вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис акцентира по какъв начин Вашингтон е " смутен от това, че Пекин е задълбочил връзките си с Москва след началото на войната ".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че " Пекин следи от близко, с цел да види цената, която Русия ще заплати, или премията, която ще получи за своята експанзия ".

" Това, което се случва през днешния ден в Европа, на следващия ден може да се случи в Източна Азия ", предизвести той.

Столтенберг съобщи също, че нападението на Москва е разкрило заплахите от несъразмерното доверие на Европа в властническите режими и би трябвало да послужи като урок за континента в връзките му с Пекин.

" Не бива да вършим същата неточност с Китай и други властнически режими ", предизвести той.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак съобщи пред събралите се в Мюнхен, че Китай " съставлява редовно предизвикателство за нашите полезности и ползи " и че няма да се поколебае да предприеме дейности за отбрана на Англия.

" Ще създадем всичко належащо, с цел да се защитим и да се ангажираме с Китай в опитите да разгадаем някои от тези неотложни проблеми, където можем ", сподели той.

" Призоваваме Съединените щати да не вършат такива нелепи неща единствено с цел да отклонят вниманието от личните си вътрешни проблеми. "

Запитан дали възнамерява да се срещне с американската делегация, Ван И е реагира враждебно и е обвинил Вашингтон, че гледа неправилно на Китай като на съществено геополитическо предизвикателство и опасност за Съединените щати.

" Това е неправилно разбиране на Китай и с това разбиране Съединените щати употребяват всички свои средства, с цел да очернят и притиснат Китай, и подтикват други страни да създадат същото ", сподели той.

Ван И упрекна Съединени американски щати в " стопроцентов протекционизъм, стопроцентово самообслужване, стопроцентови едностранни дейности " в личните си стопански политики, като да вземем за пример Закона за чиповете, който отстранява милиарди долари за дотации и проучвания в бранша на полупроводниците.

Той добави, че се надява Вашингтон да " заеме прагматично и интензивно отношение " към Китай и да възвърне връзките на " пистата на постоянното развиване ". /АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР