Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън насърчи Анкара да подкрепи

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън насърчи Анкара да подкрепи
Коментари Харесай

Блинкън насърчи турския си колега страната му да подкрепи Швеция за НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън насърчи Анкара да поддържа Швеция в кандидатурата й за присъединение към НАТО на среща с новия турски външен министър Хакан Фидан в сряда, сподели представител на Държавния департамент, представен от Ройтерс.

да се причисли към западния боен алианс, базирайки се на опасения за сигурността, само че членовете на блока показаха вяра, че скандинавската страна ще стане член в точния момент за срещата на високо ниво във Вилнюс в средата на юли.

На среща с Фидан в коридорите на срещата на върха за възобновяване на Украйна в Лондон Блинкън акцентира значимостта на единството на НАТО в сериозен миг, сподели представителят Матю Милър.

Блинкън приветства поддръжката на Анкара за Киев и нейната работа по договорката за зърно, което разрешава украинския експорт от черноморските пристанища, сподели представителят.

неотложно да завърши присъединението на Швеция към блока. Швеция и Финландия сложиха крайник на десетилетията на военна необвързаност предходната година и аплайваха за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

, само че Турция продължава да блокира участието на Швеция. Миналата седмица, че Стокхолм не би трябвало да чака зелена светлина от Анкара на срещата на върха, с изключение на в случай че не предотврати антитурските митинги в Стокхолм.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремистки групировки, които счита за терористи., с цел да затрудни финансирането или поддръжката на терористични групи.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом сподели в сряда, че, защото Стокхолм към този момент е извършил отговорностите си по съглашението с Анкара.

Блинкън и Фидан бяха в Лондон, с цел да участват на конференцията за Украйна, на която съдружниците дадоха обещание милиарди долари икономическа помощ и помощ за възобновяване. Фидан сподели, че е бил там, с цел да показва поддръжката на Турция за Украйна.
 Лойд Остин прикани Турция да пусне Швеция в НАТО
Лойд Остин прикани Турция да пусне Швеция в НАТО

Той беседва с новия си турски сътрудник Яшар Гюлер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР