Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският министър на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският министър на
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ и китайският външен министър се срещнаха

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и китайският министър на външните работи Ван и се срещнаха през днешния ден в Индонезия в опит да успокоят напрежението сред двете международни сили, съобщи Франс прес.

" В едни толкоз комплицирани и значими връзки като тези сред Съединените щати и Китай има доста неща за разискване. Чакаме с неспокойствие един работлив и градивен диалог ", сподели Блинкън преди срещата при закрити врата в хотел на остров Бали.

" Китай и Съединените щати са две огромни страни, затова е належащо (те) да поддържат естествени връзки ", отговори Ван. Той прикани за взаимна работа, " с цел да създадем по този начин, че тези връзки да продължат да напредват по правилния път ".

Това е първата среща сред ръководителите на американската и китайската дипломация от октомври, посочи Агенция Франс Прес. Тя се състоя в коридорите на срещата на външните министри на страните от Г-20 на индонезийския остров.

В миг, когато Западът се пробва да изолира Русия след нашествието й в Украйна, а международната стопанска система е изправена пред все по-голяма неустановеност, Съединените щати и Китай - двете най-големи политически и стопански сили на планетата - подхващат защитни ограничения, с цел да не позволен различията им по многочислени въпроси да доведат до спор, който да излезе отвън надзор. Очаква се срещата сред американския държавен секретар и китайския външен министър да послужи като подготовка за видеоконферентен диалог сред президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през идващите седмици, означи Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР