Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че е възможно ядреното разоръжаване

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че е възможно ядреното разоръжаване ...

Помпео каза нещо за Северна Корея, от което мнозина може да настръхнат.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че е възможно ядреното разоръжаване на Северна Корея да не се състои, независимо от факта, че вождът на изолираната комунистическа държава Ким Чен-ун се съгласи на "пълно ядрено разоръжаване" на Корейския полуостров.

След като е информирал своя китайски колега Ван И за срещата между Ким и американския президент Доналд Тръмп по-рано тази седмица в Сингапур, Помпео е отбелязал, че "все още има много работа за вършене" по отношение на ядреното разоръжаване на Северна Корея.

"Все още са налице рискове, че няма да постигнем това", посочил Помпео пред Ван. Все пак американският първи дипломат оставал оптимист, че срещата на Тръмп с Ким е създала "път напред, който може действително, за първи път от толкова много години, да създаде мир на полуострова".
По-рано президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че срещата на върха между САЩ и Северна Корея е спасила света от "заплахи от ядрена война и ракети с далечен обсег", докато Помпео настоя, че Вашингтон очаква Пхенян да се откаже от своите "големи" ядрени способности в рамките на две години и половина.

Източник: blitz.bg