Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви в петък,

...
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви в петък,
Коментари Харесай

Блинкън приветства прекратяването на огъня в Судан

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън съобщи в петък, че приветства тридневното преустановяване на огъня в Судан по време на празника Рамазан байрам, съобщи АП.

Блинкън разкри, че през вчерашния ден е разговарял с главнокомандващия суданските въоръжени сили генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан и с ръководителя на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан " Хемедти " Дагало.

Освен това Блинкън " ги е призовал и двамата да се ангажират с преустановяване на огъня и да го съблюдават през този интервал ".

Американският първи посланик означи, че " сред двете сили съществува съществено съмнение ", само че акцентира, че " приоритет за всички би трябвало да бъде прекратяването на страданията на цивилното население ".

" С спирането на сраженията суданският боен и граждански водач би трябвало незабавно да стартират договаряния за договорености за стабилно преустановяване на огъня, с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди за суданската нация ", уточни Блинкън.

Има поредност от несполучливи опити за прекратявания на огъня, откогато предишния уикенд избухна жестоката битка за власт .

беше измежду интернационалните водачи, които приканиха враждуващите фракции да съблюдават тридневно помирение и да разрешат на цивилните да доближат безвредно място.
 Европейски Съюз възнамерява възможна евакуация на жители от Судан
Европейски Съюз възнамерява възможна евакуация на жители от Судан

Готви се задача

До момента спорът в Судан взе минимум 350 жертви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР