Държавният секретар Майк Помпейо обвини афганистанското правителство в липса на

...
Държавният секретар Майк Помпейо обвини афганистанското правителство в липса на
Коментари Харесай

САЩ спират пряка помощ за Афганистан

Държавният секретар Майк Помпейо упрекна афганистанското държавно управление в липса на прецизни правила и в неефективност в битката с корупцията и заяви, че Съединени американски щати стопират директна помощ за Афганистан от над 160 милиона $, съобщи Франс прес.

Решението, оповестено по-малко от 10 дни преди президентските избори в Афганистан, е удар за президента Ашраф Гани, който се бори за преизбиране на 28 септември, отбелязва Агенция Франс Прес и припомня, че Гани бе критик на договарянията на Вашингтон с талибаните.

"Искаме финансовите средства, които предоставяме на Афганистан, да служат на ползите на всички афганистански жители ", съобщи Помпейо. Той осъди "неспособността на държавното управление да употребява по транспарантен метод американските обществени средства ". "На афганистанските водачи, които не дават отговор на тези критерии " за битка с корупцията, "трябва да бъде потърсена отговорност ", акцентира държавният секретар в изказването си.

Американското държавно управление отдръпва към 100 милиона $, предопределени за огромен инфраструктурен план в енергетиката, като работата ще продължи, само че финансирането няма да минава през управляващите в Кабул. Освен това е спряна спомагателна помощ от 60 милиона $ поради неналичието на бистрота към решенията на националния орган, претрупан да централизира държавните поръчки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР