Държавният секретар Антъни Блинкен, в частен разговор с експерти, изрази

...
Държавният секретар Антъни Блинкен, в частен разговор с експерти, изрази
Коментари Харесай

Блинкен: Крим е „червена линия“ за Путин, докато Украйна обмисля плановете си да го превземе

Държавният секретар Антъни Блинкен, в частен диалог с специалисти, изрази съмнение по отношение на допустима украинска атака за Крим, оповестява „ “.

Опитът на Украйна да си върне Крим би бил алена линия за Владимир Путин, която може да докара до по-широк съветски отговор, сподели държавният секретар Антъни Блинкен в диалог в Zoom с група специалисти.

Руският президент вижда Крим като напълно част от Русия, а не Украйна, и не би желал да види полуострова изтръгнат от лапите му – макар че тъкмо това направи с Украйна преди съвсем десетилетие. Оттогава администрациите на републиканците и демократите повтаряха неведнъж, че „ Крим е Украйна “.

Коментарите на първия посланик, които сигурно ще разочароват Киев, пристигнаха, откакто някой по време на частния диалог попита дали Съединени американски щати желаят да оказват помощ на Украйна да осъществя дълготрайната си цел да си върне територията, завзета от Москва.

Според четирима души, осведомени с отговора на Блинкен, той е предал, че Съединени американски щати не предизвикват интензивно Украйна да си върне Крим, само че че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помогне на Украйна да напредне там, където се води борбата, основно на изток.

Тази оценка отразява мненията на представители на Пентагона през последните седмици, които приказваха за тежката борба, която към момента бушува в Донбас и в южната част на страната, и които сложиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Блинкен, съгласно двама от хората, е оставил усещането, че Съединени американски щати не считат натиска да си върне Крим за умен ход сега. Той не сподели категорично тези думи, те подчертаха.

Други двама души не одобриха мненията на Блинкен по този метод. Министърът означи, че това е само решение на украинците какво да се опитат да вземат със мощ, а не на Америка. Това им алармира, че Блинкен е по-отворен към евентуална украинска игра за Крим.

Докато дипломати и военни чиновници на Съединени американски щати и НАТО в никакъв случай не са се колебали да заявят обществено, че Крим е част от Украйна, от 2014 година те не са създали доста, с цел да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова.

„ Като цяло посланието е, че има доста неустановеност по отношение на това по какъв начин ще се развият нещата оттук насетне с действителни въпроси по отношение на способността на двете страни да реализират огромни облаги “, сподели един от хората.

Четиримата души разговаряха с „ Политико “ при изискване за анонимност, с цел да обсъдят наличието на неупоменат диалог. Държавният департамент отхвърли да разяснява позвъняването в Zoom, сходно на други, които секретарят е имал с специалисти, с цел да получи външни вероятности за спора.

Блинкен ще се причисли към задгранични високопоставени лица, в това число украински публични лица, на Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица. Дипломатът ще приказва с тях за това по какъв начин да координират бъдещата помощ за сигурността на страната, когато войната навлиза във втората си година.

Блинкен, който беше съпроводен от заместник-държавния секретар Виктория Нуланд на сесията, е последният почитан чиновник на администрацията на Байдън, който хвърли студена вода върху украинските проекти за Крим. Преди две седмици висши чиновници на Пентагона споделиха на членовете на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, че не считат, че Украйна може да си върне полуострова в близко бъдеще.

Тази оценка последва мненията на военачалник Марк Мили, ръководител на Обединените началници, който от дълго време показва песимизъм по отношение на вероятностите за украинско нахлуване.

„ Все още настоявам, че за тази година ще бъде доста, доста мъчно да се изгонят по боен метод съветските сили от Украйна и окупирана — или окупираната от Русия Украйна “, сподели той по време на среща на Контактната група по защитата на Украйна в Германия на 20 януари. „ Това не значи, че не може да се случи. Това не значи, че няма да се случи, само че ще бъде доста, доста мъчно “.

Някои специалисти не имат вяра, че Украйна ще се опита да си върне Крим, а вместо това ще се опита да го изолира.

„ Има три сериозни точки: сухопътният мост към Русия, мостът през Керченския пролив и военноморската база в Севастопол. Те би трябвало да нокаутират и тримата “, сподели Кърт Волкър, някогашен специфичен делегат на Съединени американски щати за Украйна, който не присъстваше на диалога.

 „ Това ще остави доста съветски сили без съответна поддръжка, без Украйна фактически да се пробва да превземе Крим и отново ще бъде сериозен удар за военните старания на Русия. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР