Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г., с

...
Държавният съвет на Турция отмени решението от 1934 г., с
Коментари Харесай

Държавният съвет на Турция постанови църквата Света София да стане джамия

Държавният съвет на Турция анулира решението от 1934 година, с което църквата " Света София " е превърната в музей. Решението предлага правно покритие за държавното управление на Реджеп Тайип Ердоган да трансформира постройката, оповестена за паметник от международното завещание на ЮНЕСКО, в джамия - възможност, която е изключително подхранвана през тези месеци и бе заричане за изборите в последната му акция. 

" Решението на кабинета през 1934 година, което приключва потреблението му като джамия и го дефинира като музей, не дава отговор на законите ", се споделя в решението на съда, което по информация на Анадолската организация, е взето единомислещо.

Темата за статута на издигнатия през 6-ти век християнски храм, се трансформира в следващата ябълка на раздора сред Турция и Гърция, като рецензии към Анкара имаше и от нашата страна. Множество християнски групи, в това число гръцкото духовенство, както и европейските водачи се опълчиха на проектите на Ердоган да трансформира " Света София " в джамия, защото това може да докара до спорове на религиозна основа.

Вселенският патриарх Вартоломей съобщи, че превръщането на " Света София " в джамия може да докара до разделяне сред християни и мюсюлмани. А от ЮНЕСКО приканиха статутът на " Света София " да остане неизменен, а всевъзможни решения за него, да се вземат посредством разговор.

Храмът " Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква в тогавашен Константинопол, до завладяването на столицата на Византийската империя през 1453 година от османците. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк взема решение да трансформира постройката в музей, като част от промените в Турция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР