Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от

...
Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от
Коментари Харесай

Оман се отказа от иска си срещу България заради КТБ, твърди финансовото министерство

Държавният авариен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си против България пред Международния център за разрешаване на капиталови разногласия поради банкрута на КТБ, заяви през днешния ден Министерството на финансите. Това е станало след два тура от писмени отбрани.

В известието не се показват аргументите за решението, само че се прецизира, че то е дефинитивно и няма опция искът да се предяви още веднъж пред този или различен интернационален арбитражен съд.

Държавният авариен фонд на Султаната Оман в качеството си на акционер в " КТБ " АД заведе арбитражното дело на 22 октомври 2015 година. В претекстовете се твърдеше, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Султанат Оман посредством дейностите на органите на Република България (българското държавно управление, Българската национална банка и българския съд), свързани с слагането под специфичен контрол на " КТБ " АД и последващото лишаване на нейния лиценз.

С това всички искания на Държавния авариен фонд на Султаната Оман могат да се смятат за дефинитивно отпаднали, а делото - завършило в интерес на България, се споделя в известието.

В него се показва, че България е спечелила и интернационално арбитражно дело, заведено от " ЕВН " АГ, (EVN AG), Австрия против Република България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия. В делото " ЕВН " АГ твърди, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните сдружения през 2004 година, и като е постановявала стопански голословни решения при регулирането на цените на " ЕВН Електроснабдяване България " АД и " ЕВН Електроразпределение България " АД (сега " Електроснабдяване Юг " АД).

" ЕВН " АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро. На 10.04.2019 година арбитражният арбитражен съд е отхвърлил изцяло всички искове на " ЕВН " АГ като неоснователни и не е присъдил обезщетение. Решението не предстои на обжалване пред различен арбитражен съд в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия, само че в период от 120 дни може да бъде поискана неговата анулация на доста лимитирани учредения, като да вземем за пример липса на пълномощия на трибунала или неспазване на условията за обективен развой, се споделя в известието на Министерството на финансите.

До сегашния миг България, представлявана от Министерството на финансите, завоюва седем арбитражни каузи, по които има претенциите за над 1.5 милиарда евро, приключва известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР