Държавният културен институт Къща музей „Панчо Владигеров” и „Европейски музикален

...
Държавният културен институт Къща музей „Панчо Владигеров” и „Европейски музикален
Коментари Харесай

Изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”

Държавният културен институт Къща музей „ Панчо Владигеров” и „ Европейски музикален фестивал “ 2019 показват изложбата „ Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”. Тя ще бъде ситуирана във фоайето на зала „ България “ и се открива на 21 март от 18:00 ч. В нея са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – фотоси, ръкописи, стратегии, афиши, писма и персонална преписка, запечатали дейните креативен и персонални контакти на Панчо Владигеров. Те са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за гения на композитора и неговото блестящо наличие в европейската музикална просвета на предишния век. Идейната идея е на шефа на музея – Надя Сотирова и нейните млади сътрудници доктор Александър Лиалиос и Вероника Петрова, а художественото оформление е осъществено от доктор Стоян Бунджулов.
Експозицията, която се осъществя във връзка 120-годишнината от рождението на създателя, е опит за представянето му в подтекста на музикалното изкуство и музикалните обичаи на предишния век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и международна музикална просвета – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите - Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт декор Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; артисти и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния хайлайф на Европа през предишния век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.
На събитието ще бъде валидирана пощенска марка, отдадена на годишнината от рождението на композитора.
„ Европейски музикален фестивал “ 2019 се организира като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерство на културата на Р. България. Изложбата се осъществя в партньорство със Софийската филхармония и може да бъде забелязана до 31 март в това число.
„ Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се провежда от музикална организация „ Кантус Фирмус “ и с формалното партньорство и поддръжка на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата Балтика”, „ Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „ Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за повторно със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР