Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес

...
Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес
Коментари Харесай

Радев: В един от най-мрачните периоди на човечеството народът ни извърши акт на безпримерна смелост

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с медал " Стара планина " първа степен.
 С шествие на толерантността отбелязахме годишнина от спасяването на българските евреи
На тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 известният човеколюбец получи висшето държавно отличие за извънредно огромните си заслуги за развиването и укрепването на другарските връзки и съдействието сред международната еврейска общественост и държавните институции, еврейската общественост и гражданското общество в Република България, както и за забележителния си принос за развиването на образованието у нас.

„ Спасяването на българските евреи не е единствено историческо събитие, а въодушевяващ образец за днешния и утрешния ден, тъй като един народ сподели, че даже в най-мрачните времена може да има храброст и отговорност, когато е построил фундаментални полезности в продължение на повече от хиляда години “, съобщи президентът Румен Радев в приветствието си.

Държавният глава уточни, че през днешния ден означаваме и 76 години от спасяването на българските евреи и добави, че в един от най-мрачните интервали на човечеството българският народ е направил акт на безпримерна храброст, на гражданска отговорност и човещина.

В словото си президентът Радев означи, че взаимните начинания на Световния еврейски конгрес и на Организацията на евреите в България " Шалом " спомагат освен за повишение на нетърпимостта и опълчването на ксенофобията и дискриминирането, само че и за по-добро съдействие с българските институции за дейности против антисемитизма и речта на омразата.

От своя страна президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер благодари за достойнството да бъде почетен с висшето държавно отличие и съобщи, че е получавал доста награди, само че тази е изключително скъпа, тъй като идва от страната, в която за първи път е пристигнал през 1997 година и това, което е обикнал най-вече тук, са хората.

Уважението ми беше извоювано чрез техните татковци и предци, тъй като в най-тъмните времена на европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже " не " на омразата, " не " на убийствата, " не " на антисемитизма “. Ако цяла Европа беше посочила подобен кураж, това щеше да има положителен резултат и до през днешния ден, уточни президентът на Световния еврейски конгрес.

След церемонията президентът Румен Радев организира работна среща с Роналд Лаудер на „ Дондуков “ 2, в която участваха и посланиците на Държавата Израел Ирит Лилиан и на Съединени американски щати Ерик Рубин. По време на диалозите са обсъдени вероятностите за задълбочаване на съдействието в региона на образованието и науката, поощряване на взаимните вложения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР