Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Албания у нас

...
Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Албания у нас
Коментари Харесай

Президентът удостои с орден „Мадарски конник“ посланика на Албания Доника Ходжа

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с медал „ Мадарски конник “ първа степен на тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2. Държавното отличие се връчва за изключително огромните заслуги на дипломат Ходжа за развиването на двустранните връзки сред България и Албания.

 

" Тази висока оценка е израз на поредните старания на дипломат Ходжа за създаване на партньорство сред нашите страни, учредено на взаимно доверие, съгласие и другарство ", съобщи президентът Радев.

 

Той уточни, че мандатът на дипломат Ходжа не е белязан от лесни моменти и даде за образец районните, световните рецесии, пандемията от ковид. Тя съумя да способства за възходящото развиване, задълбочаване, разширение на нашите връзки и за поддържане на позитивната динамичност в политическия разговор на всички равнища, означи Радев. 

 

Президентът съобщи, че е задоволен от политическия разговор на най-високо равнище и добави, че през декември се чака на посещаване да пристигна президентът на Албания Байрам Бегай. " Заедно с него ще очертаем рамката на целите, която движи нашите връзки напред, като се стартира от търговско-икономическите връзки до нашето взаимоотношение в региона на културата ", добави президентът. 

 

Радев посочи, че по време на мандата на дипломат Ходжа е подсилен търговско-икономическият продан сред България и Албания. " Няма по какъв начин и да не отчетем сполучливата работа на нашите страни за построяването на стратегическия кулоар номер осем, който става още по-необходим не единствено за икономическото развиване на района, само че касаещо нашата сигурност в изискванията на войни и рецесии ", съобщи Радев. Той добави, че акцент в работата на дипломат Ходжа е и задълбочаването на културните връзки сред двете страни, на фона на 110 години от установяването на дипломатически връзки и 30 години от сключването на контракта за другарство и съдействие сред Албания и България. Връзките сред двата народа се основават на дълбоки, вековни, исторически и културни връзки, и част от тях са и връзките с огромната българска общественост в Албания, уточни Радев. 

 

 

Той изрази вяра, че държавното управление на Албания и всички институции ще продължат да подсигуряват удобна среда за българската общественост, с цел да може тя да съхранява своята история, просвета, език и обичаи. Това е значим мост за подсилване на пълноценните връзки сред нашите два другарски народа, съобщи президентът. Радев уточни, че българското село Мандрица е учредено от албанци още през 17 век и до през днешния ден тези хора приказват албански език. Това значи, че ние имаме едни дълбоки, взаимни и исторически корени, добави той. 

 

Радев означи, че всичко свършено дотук е значима стъпка и в укрепването на сигурността, изключително последните пет години, откогато Албания е член на НАТО. Нашите връзки непрестанно се задълбочават, уголемяват, удостоверение за това е и наличието на албанския контингент на полигона Ново село, в границите на многонационалата бойна група, уточни президентът. Албания извърши значителен прогрес по пътя си към Европейски Съюз, непроменяемо разчитайки на нашата поддръжка, добави Радев.

 

С нашата обща визия за развиване на райони, с нашите споделени европейски полезности, ние, от двете страни на Западните Балкани ще продължим да способстваме за укрепването на районната сигурност и непоклатимост, сподели още Радев. 

 

Албания и България през днешния ден са лоялни сътрудници, повече от всеки път, сподели дипломат Ходжа. Албанците и българите в този момент знаят по-добре един за различен, по тази причина българското малцинство в Албания е извънредно мощен мост в консолидирането на нашите обичайни и исторически другарски връзки с по-интензивни обмени и нови съглашения, добави тя.

 

Посланик Ходжа уточни, че през първата ѝ година от мандата в България е създала цели, по които да работи. Сега, гледайки обратно, се веселя от това, което сме постигнали взаимно с българските институции, посочи тя. 

 

Посланик Ходжа съобщи, че двата народа споделят общи полезности за възстановяване на обстановката, на сигурността като съдружници на НАТО, пътя на Албания към интеграцията ѝ в Европейски Съюз. 

 

България се потвърди като благонадежден другар в най-тежките времена, само че не трябва да разрешаваме на предходните триумфи да хвърлят сянка върху бъдещите старания, сподели тя.

 

Албания би трябвало да предприеме идната стъпка към интеграцията в Европейски Съюз, сподели още дипломат Ходжа и уточни, че има вяра, че България ще продължи поддръжката си към Албания. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР