Държавният глава Румен Радев участва днес като основен говорител в

...
Държавният глава Румен Радев участва днес като основен говорител в
Коментари Харесай

Радев: Спасяването на българските евреи разкрива моралната сила и човечността на народа ни

Държавният глава Румен Радев взе участие през днешния ден като главен представител в заключителната пленарна сесия на Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма, който се състои в Йерусалим. Пред публика от над 600 души, представляващи държавни управления и неправителствени организации от целия свят, президентът Румен Радев беше показан като държавен глава на народ, избавил цялата своя еврейска общественост в годините на Втората международна война.

Пред участниците във форума президентът Радев показа за предизвикването да заключи вековната българска история единствено в малко изявление, когато е подготвял обръщението си за откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. " И тогава взех решение да посочи една от най-ярките страници от нашата история - спасяването на българските евреи по време на най-мрачния интервал от европейската история. Тя разкрива моралната мощ и човечността на моя народ ", съобщи президентът.

През 1943 година българите избавиха своите сънародници-евреи, само че в действителност избавиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията и достолепието си, уточни Румен Радев. По думите му, по този метод народът ни е отстоял и достолепието на Европа, която е била сцена на незапомнена покруса - индустриализирано изтребване на хора. " България също беше въвлечена в обстановка, която не ни разреши да защитим по същия метод 11343 евреи от прилежащите страни, които не бяха български жители. Днес всички ние, народът на България, скърбим за тях и за всички жертви на Холокоста ", сподели Румен Радев.

" Сянката на антисемитизма, ксенофобията и омразата продължава да бъде опасност за нашите общества ", съобщи президентът и посочи, че чувствителността към болката и съчувствието, както и прочувствената просвета на страданието са застраховките против повторението на ужаса.

Румен Радев означи, че точно поради тежкия исторически опит на българския народ нито един евреин, жител на България, не е бил депортиран в лагерите на гибелта. " Този ярък протест на нашия народ против овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме освен с куража на праведните, само че и с живия спомен за Османското господство. Личният опит от безправието е една от аргументите расовите теории да се разбият в непоклатимата човечност на тогавашните българи ", акцентира президентът.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР