Държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет

...
Държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет
Коментари Харесай

Часове след визитата от САЩ: Президентът свика Консултативния съвет за национална сигурност

Държавният глава Румен Радев привиква постоянно съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика " Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения ". Въпросите ще бъдат разисквани във вторник, 15 февруари, от 14 часа в постройката на президентството.

Новината е оповестена от пресцентъра на Румен Радев часове откакто междуведомствена делегация от Съединени американски щати посети София с желанието " да се съветва със съдружниците от НАТО и сътрудници от Европейски Съюз по отношение на съветската експанзия против Украйна ". Официални резултати от срещата не бяха оповестени. Рано тази заран стана ясно само, че оглавяващият задачата - специфичният консултант в американския Държавен департамент Дерек Шолей, е разговарял с министъра на защитата на България Стефан Янев, с финансовия министър Асен Василев и с външния ни министър Теодора Генчовска.

На въпрос дали можем да чакаме Съединени американски щати да разположи войски в България поради напрежението Русия-Украйна, в изявление за Шолей дава следния отговор:

" Благодарение на нашето стратегическо партньорство в региона на защитата и на постоянните ни връзки като съдружници в НАТО американски военни регулярно идват в България за взаимни учения и образования, които постоянно са планувани дружно с българското държавно управление постоянно месеци и даже години авансово. Ние ще продължим нашата тясна съгласуваност с България по всички бъдещи придвижвания на въоръжени сили и несъмнено, тази съгласуваност ще бъде ръководена от суверенните решения на България като съдружник в НАТО и от Споразумението за военно съдействие, което подписахме през 2006 година "

Консултативният съвет за национална сигурност е втори за тази година. На 1 януари президентът Радев събра началниците на службите, премиера и ръководителите на парламентарните групи на партиите в Народно събрание по въпроса за разногласията със Северна Македония.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР