Държавният глава Румен Радев стартира от сряда (26 октомври) консултациите

...
Държавният глава Румен Радев стартира от сряда (26 октомври) консултациите
Коментари Харесай

Часове преди старта на консултациите при президента – прогнози на партиите за кабинет

Държавният глава Румен Радев започва от сряда (26 октомври) консултациите с представители на парламентарните групи в 48-ото Народно заседание. Първи са поканени от ГЕРБ-СДС . В коридорите на Народното събрание депутатите разясниха какви са техните прогнози за основаване на държавно управление в границите на този парламент. 

От парламентарната група на  ГЕРБ-СДС ще се явят в уголемен състав на свиканите от президента съвещания. Това разгласи в коридорите на парламента  Томислав Дончев

" Ние ще се явим. Може би е редно да се явим в уголемен състав, защото има няколко значими тематики за диалог. Първата, несъмнено, главната, шансовете, опциите за съставяне на ръководещо мнозинство и на държавно управление в границите на този парламент. Наред с това ние считаме, че има и други значими теми-бюджет за 2023-та, с каква бюджетна технология се подхожда, титулярен бюджет, удължение на бюджета за 2022 година, параметри в него. Разбира се и други тематики, в това число и темата енергетика ", безапелационен бе Дончев. 

" Относно заявеното предпочитание на президента да не бърза с връчването на мандатите, смятам, че това е вярно. На този парламент би трябвало да се даде късмет, тъй като в противоположен случай опцията " бързи избори ", би произвела сегашната обстановка и ние бихме били сложени пред същите задания, пред които сме сложени сега ", безапелационен бе Дончев.

" Единствената разлика, която би се отразила в отлив от поддръжка на някои политически сили е тематиката за отговорността. Кой ще е отговорен за неспособността на това Народно заседание да образува ръководещо болшинство ", изясни Дончев и добави:  " Считам, че на това Народно събрание трябва да му бъде даден късмет ".

" Смятам, че този ход е сполучлив от позиция на това, че Народното събрание има потребност от малко повече време " - по този начин ръководителят на парламентарната група на „ Български напредък “ Стефан Янев разяснява пред публицисти в коридорите на парламента изявлението на президента Румен Радев, че няма да бърза със самите съвещания и с раздаването на мандати за сформиране на ново държавно управление.

Според Янев в първите дни в Народното събрание е имало „ висок звук “ сред обединенията, само че последователно тонът се е нормализирал. " До огромна степен към този момент имаме първи проблясъци на разговор по някои въпроси и се надявам да продължим в същата посока ", разяснява той.

За него е от изключителна значимост да се положат старания за съставянето на болшинство, което да е в положение да излъчи държавно управление. Янев счита, че по този начин обединенията ще бъдат почтени към българските жители. Той сподели, че е безконтролно да се приказва за нови избори.

Относно опциите за осъществяване на първия и втория мандат, които съгласно Конституцията се връчват на първите две по величина парламентарни групи, Янев съобщи, че не би трябвало да се дават безапелационни отзиви в този миг. Той удостовери, че от „ Български напредък “ са подготвени да получат третия, финален мандат, който се дава на определена от президента парламентарна група. " Да, ние сме подготвени, имаме тактика. Ако тази догадка се реализира, тогава ще приказваме в елементи ", разяснява Янев.

" Очевидно сме в доста комплицирана обстановка, явно би трябвало да има държавно управление ". Това разяснява пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" За нас сериозният диалог е с втория мандат ", добави той. 

" За мен смисълът е да има държавно управление, което да стъпва на антикорупционен консенсус, на схващане, че би трябвало да решим казуса с правораздаването, корупцията, с цел да може да възстановяваме политическия диалог, разяснява Иванов. Това сме сложили като изискване за наша поддръжка, в случай че някой търси такава от нас ", добави той.

Има огромни кардинални тематики, които ни разделят, сподели Иванов в отговор на въпрос. Докато не разберем каква е дълбоката причина за тези разделения, ние няма да можем да решим този проблем, добави депутатът. По думите му, дълбоката фундаментална причина за това е систематичната корупция. Според него тя делегитимира от позиция на жителите държавните институции.

Относно въпрос, обвързван със забавянето на връчването на мандатите, Иванов сподели, че логиката на конституционния текст не е да се съблюдават някакви периоди, а да стане държавно управление. 

Право на президента е да реши по какъв начин би трябвало да бъдат раздадени мандатите и какъв брой време ще лишават обособените съвещания. Със сигурност Народното събрание към този момент заработва на доста бързи обороти, тъй че има доста неща, които би трябвало да се свършат и могат да работят даже и преди излъчването на постоянно държавно управление. Това сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров.

" Това, което ние се разбрахме през днешния ден на Председателския съвет е бързо и експедитивно образуване на непрекъснатите комисии в Народното събрание в период до края на тази седмица ", съобщи Гюров.

„ Отговорност е на политическите сили да намерят консенсус между тях. В момента тежестта е паднала върху първата политическа мощ - да откри това болшинство. Трябва да се откри формула, в която някой да поеме отговорността за ръководството на страната. В противоположен случай има заплаха или да не се одобри бюджет, или да се одобри един популистки бюджет и никой няма да носи отговорност за него ”, сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

„ Времето е належащо да приемем бюджета, а за “БСП за България “ още повече обществените ограничения, които за нас са наложителни в тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време оптимално, с цел да търсим единодушие по обществена стратегия в Бюджет 2023. “ Това съобщи от коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на връчването на мандатите от президента.

Лидерът на левицата е сюрпризирана от информацията от днешното чуване на финансовия министър: „ Въпреки трите разновидността, които бяха обявени като готови от служебния кабинет, в последна сметка няма да има бюджет, а ще има удължение на досегашния. За нас това не е задоволително, тъй като цените порастват, бедността нараства и би трябвало да се усъвършенства бюджетът за 2023 година с увеличение на минималната заплата, а служебният кабинет планува замразяването ѝ. С преизчисляване на пенсиите, а служебният кабинет планува единствено швейцарско предписание. Ако продължим настоящия бюджет, при възходящите цени, инфлация, тежки зимни месеци, ще ощетим и народа си, и стопанската система “, предизвести Нинова и добави, че би трябвало да има нов бюджет за 2023 година, който да регистрира нуждите сега за страната и за народа.

Лидерът на левицата удостовери позицията на партията, че няма да поддържат мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи и на “Възраждане “, а в случай че бъдат поканени от “Продължаваме смяната “ за втория, ще вземат участие в диалози.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР