Държавният глава Румен Радев ще се запознае с решението на

...
Държавният глава Румен Радев ще се запознае с решението на
Коментари Харесай

Президентът разглежда указа за Иван Гешев след връщането си от Япония

Държавният глава Румен Радев ще се запознае с решението на Висш съдебен съвет за избор на основен прокурор след завръщането си от Япония. Действията му ще бъдат съобразени с условията на Конституцията. Информацията е на прессекретариата на президента, представени от Българска национална телевизия.

Припомняме, съгласно Конституцията, решението за избор на основен прокурор от съдийската и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет би трябвало да бъде одобрено от президента.

Той може да подпише указа или да го върне за преразглеждане.

В случай, че президентът не подпише указа за избор на нов основен прокурор, Висшият правосъден съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да стартира нова процедура, разгласи представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев в четвъртък вечерта незабавно след избора на Гешев.

По-рано денем министър председателят Бойко Борисов разгласи, че решението за новия основен прокурор е на прокурорите, а отговорността - на президента и той няма нищо общо с този избор.

Тази заран пред постройката на президентската администрация има митинг. Участниците в него упорстват президентът да не подписва указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР