Държавният глава Румен Радев сезира днес Конституционния съд за обявяване

...
Държавният глава Румен Радев сезира днес Конституционния съд за обявяване
Коментари Харесай

Вижте мотивите, с които Радев сезира КС за Конституцията

Държавният глава Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (Обн. Дъждовни води, бр. 106 от 22.12.2023 г.).

Румен Радев смята за противоконституционни наредбите, даващи право на хора с двойно поданство да бъдат народни представители и министри, опцията със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи, реда за назначение на служебно държавно управление, както и наредбите, уреждащи периода на пълномощията на другите легислатури на Народното събрание.

По отношение на измененията в Глава шеста " Съдебна власт " се оспорва новият ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, който разрешава това да става и без издаване на президентски декрет. Според президента всички тези промени, като се изключи че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях като засягат директно формата на държавно ръководство и по тази причина са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.

Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура. " Конституцията може да бъде изменена или с огромно политическо болшинство и бързо (без период сред трите разнообразни дни на гласуванията), или с по-малко политическо болшинство, само че по-бавно (с най-малък период от два месеца сред другите дни на гласуванията) ", акцентира в претекстовете си президентът, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните промени с минимално изискуемо болшинство и без разискване всъщност.

" Спазването на процедурата за изменение на Основния закон и правилата, върху които е построена структурата, устройството и действието на демократичната страна, са единственият метод, по който може да бъде зачитана решаващата роля на правото. Неспазването им приказва че органът, овластен да основава правото, отхвърля неговата решаваща роля ", напомня Румен Радев в заключението към настояването си за оповестяване на противоконституционност на § 2, § 3, § 5 (относно член 91б, алинея 2), § 7, § 8, § 9, § 14 (относно член 129, алинея 3) и § 15 (относно член 130, алинея 3) от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (Обн., Дъждовни води, бр. 106 от 22.12.2023 г.), заради несъгласие с член 153, 155 и член 158, т. 3 и 4 от Конституцията.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР