Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на Националната

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на Националната ...

Президентът: България е единствената страна в ЕС, в която няма обособена детска многопрофилна болница.

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница“.

България е единствената страна в ЕС, в която няма обособена детска многопрофилна болница, заяви Румен Радев.

По думите му правителството взе решения за изграждането на такава болница, след обществен натиск.

Радев сподели, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко за здравето на българските деца, така че да няма компромис.

С обединяването на усилията на всички може да постигнем, това от което имаме нужда - истинска национална детска болница, заяви президентът.

Изпълнителният директор на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница“ посочи аргументите защо 40-годишният строеж в двора на Александровска болница не може да бъде детска болница.

Нас 18 000 българските граждани стоят зад тази позиция, сред тях архитекти, педиатри, юристи.

Архитекти споделят притесненията си за състоянието на конструкцията. Това, което плаши инженерите, е че в заданието липсват каквито и да е изисквания по отношение на качеството на сградата. Недомислие също така е и това, че евакуацията ще трябва да става чрез един асансьор.

Това е псевдоволя за изграждането на национална детска болница, посочват те.

Като условие за психологичен конфорт болниците за възрастни хора по света, се стремят да приличат на педиатриите. Опитваме се да натъпчен децата в болница за възрастни, от преди 40 години, заяви член на инициативния комитет.

Президентът Румен Радев заяви, че тази кауза е изключително важна - не става въпрос за пари, нито за сграда. Тази кауза дава сигнал за цялото обществото. От начина на нейното осъществяване зависи дали България има амбиции да бъде модерна държава.Българските деца заслужават най-доброто, каза Румен Радев.

Източник: varna24.bg