Държавният глава Румен Радев се срещна днес на Дондуков“ 2

...
Държавният глава Румен Радев се срещна днес на Дондуков“ 2
Коментари Харесай

Радев към Мустафа: Имаме амбицията да привлечем много по-големи инвестиции от САЩ

Държавният глава Румен Радев се срещна през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа. Перспективите за развиване на двустранното стратегическо партньорство, поощряване на вложенията от Съединени американски щати в българската стопанска система, модернизацията на Българските въоръжени сили и съдействието в енергетиката, бяха измежду акцентите на срещата, оповестиха от прессекретариата на президента.
В изискванията на преструктуриране на международната стопанска система заради рецесията, подбудена от ковид, България има както упоритостта, по този начин и опцията да притегли доста по-големи вложения от Съединени американски щати, изключително в областта на осведомителните технологии, акцентира президентът Радев. Страната ни има разрастващи се позиции и квалифицирана работна ръка в тази област и може да даде удобни условия за вложителите, означи президентът.
Румен Радев изрази интереса на страната ни за внасяне на повече прагматизъм в районната самодейност „ Три морета “ за транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в Източна Европа, както и за присъединение към Инвестиционния фонд, посредством който ще се финансират взаимните планове. Държавният глава открои и готовността на България да бъде хазаин на президентската самодейност през 2021 година
Двустранното съдействие в процеса на рационализация на Българската войска, също бе във фокуса на срещата. Обсъдени бяха енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, както и вероятностите за развиване на българската енергетика.
На срещата беше откроено и дейното двустранно съдействие в битката с ковид. Президентът Радев изрази благодарност към Съединени американски щати за забележителния им принос в битката против COVID-19. Досега Съединени американски щати са обезпечили на България 6000 теста за ковид и ще дават медицински такъми на стойност 500 000 $, цялостно тестово съоръжение, както и различен тип поддръжка. Американската комерсиална камара в България, Фондация „ Америка за България “, Българският донорски конгрес и посолството на Съединени американски щати са набрали взаимно 1 млн. лв. като дарения за български организации, борещи се с ковид.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 14 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР