Държавният глава Румен Радев проведе днес на Дондуков“ 2 втора

...
Държавният глава Румен Радев проведе днес на Дондуков“ 2 втора
Коментари Харесай

Радев призова на среща с ЦИК за изборен процес, който да доведе до намаляване на броя на недействителните бюлетини

Държавният глава Румен Радев организира през днешния ден на „ Дондуков “ 2 втора работна среща с управлението на Централната изборна комисия, на която прикани за организация на изборния развой, която да докара до понижаване на броя на недействителните бюлетини. „ Искам да подчертавам още един път върху високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, тъй като те освен че основават подозрение в прозрачността на изборния развой, само че и действително подменят вота на българския гласоподавател “, съобщи президентът. Недействителните бюлетини в България доближават към 6%, до момента в който в Европа междинните равнища на тези стойности са под 1%.

 

Честните и транспарантни избори са залог за демократичните процеси в страната, акцентира още Румен Радев. По думите му това изисква безупречна организация за понижаване на броя на недействителните бюлетини, отбрана на машинния избор и на персоналните данни, гарантиране в  оптималната степен на изборните права на сънародниците ни зад граница и надзор на всички равнища, изключително при преброяването и обработката на бюлетините, оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите.

 

Държавният глава открои като нужни ограничения образованието на членовете на секционни изборни комисии и разяснителната акция за машинното гласоподаване, при които вотът няма по какъв начин да бъде сменен или трансфорат съзнателно по-късно в нереален. „ Затова чакам с организацията, която създавате, а мисля, че такива са и упованията в обществото, да си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини, изключително такива, създавани в някои секционни изборни комисии и да създадем по този начин, че България да доближи междинното европейско равнище на недействителните бюлетини “, съобщи още президентът.

 

Председателят на ЦИК Стефка Стоева акцентира, че без значение от цялото напрежение в обществото, което е обикновено в избирателен интервал, Комисията работи за организирането и провеждането на почтени избори. „ Участваме към този момент в доста срещи с други органи, ангажирани с тяхното производство, тъй като изборите не са дело на ЦИК – те са на цялото общество и сме успокоени, че срещаме схващане и подпомагане от другите органи – Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата, Министерски съвет, несъмнено преди всичко “, съобщи тя.

 

Стефка Стоева уточни, че към този момент са признати всички методически инструкции с изключение единствено на тези до районните изборни комисии и напътствията за машинно гласоподаване. До 15 май би трябвало да бъде подложен софтуерът на машините и в предходния ден на изборите те би трябвало да бъдат доставени в секционните изборни комисии. „ Знаете, че с преднамерено свое решение ЦИК дефинира 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласоподаване – те са на безусловно инцидентен принцип, в цялата страна във всички 31 региони. Така, че ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места, с цел да забележим на процедура по какъв начин работят машините “, добави Стоева.

 

Въпросът със сигурността на машините е от основно значение за гарантирането на честността на вота и узаконяването и одитът на изборните машини ще се извърши благодарение на специалисти от Българска академия на науките и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, беше очебийно още на срещата. Предстоят срещи на ЦИК и с представители на Министерство на вътрешните работи за уточняване на въпроса за превозването на изборните машини и тяхната физическа защита.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР