Държавният глава Румен Радев призова никой - било то отвън,

...
Държавният глава Румен Радев призова никой - било то отвън,
Коментари Харесай

Никой да не се меси в решението на съда за Полфрийман, призова президентът

Държавният глава Румен Радев прикани никой - било то извън, било от вътре в системата, да не се меси в работата на правосъдния състав .

Коментарът си той направи по случая " Полфрийман " и излизането на предварително освободения австралиец от центъра за настаняване на чужденци в Бусманци.

Румен Радев бе сбит в отговора си и съобщи, че като президент няма да си разреши да разяснява правосъдно решение .

Припомняме, на 15 октомври австралиецът Джок Полфрийман, който излежа 12 година затвор за убийството на българския студент Андрей Монов, напусна Дома за краткотрайно гледище на чужденци в Бусманци. Джок ще би трябвало да се подписва всяка седмица в районно ръководство в София.

Австралиецът ще получи паспорта си, когато има влезнало в действие правосъдно решение за неговото предварително освобождение.

Джок Полфрийман беше освободен предварително от пандиза на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС).

Той се прогласи за арестуван от управляващите в общежитието в Бусманци, въпреки и Софийски градски съд да отхвърли като несъстоятелно настояването на юриста му да се анулира възбрана за овакантяване на страната, наложена му още през 2007 година

Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов съобщи, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до дефинитивно решение на Върховен касационен съд и от съображения за сигурност. А в следствие стана ясно, че през годините на Джок Полфрийман има наложена още една възбрана, чието обжалване тече сега. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от България.

Още на 25 септември представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, е все още Джок Полфрийман е свободен жител и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов прикани пред " Ей Би Си нюз " австралийските управляващи да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, защото подзащитният му е заплашен от държавните управляващи. Междувременно стана ясно, че на австралиеца е публикуван годен документ за идентичност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче съобщи, че му се пречи да напусне страната.

През предходната седмица съдиите, постановили решението за предварително условно освобождение от Апеллативния съд показаха, че инициираната процедура за обновяване на делото от основния прокурор не трансформира обстоятелството, че решението на Апелативния съд предстои на неотложно осъществяване.

В своя позиция ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който прикани за бързо разглеждане на обикновения от юридическа позиция проблем, също съобщи, че определението на САС предстои на неотложно осъществяване и уточни като виновен за неизпълнението му вътрешния министър Младен Маринов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР