Държавният глава Румен Радев приветства вчера на церемония в Гербовата

...
Държавният глава Румен Радев приветства вчера на церемония в Гербовата
Коментари Харесай

Млад математик впечатли президента Радев

 Държавният глава Румен Радев приветства през вчерашния ден на гала в Гербовата зала на " Дондуков “ 2 лауреатите в президентската самодейност Награда " Джон Атанасов “ за 2019 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът открои  публичната значителност на разработките на младите български откриватели в региона на компютърните науки, доста от тях подкрепени с патенти.

" Във вашите забележителни научни разработки прозира стремежът работата ви да бъде в работа на хората и на обществото. Прави усещане, че в болшинството от тези разработки се подчертава върху стимулиране на предприемаческата интензивност и то с отворен код, даващ опция за разширение на бъдещи нови бизнес инициативи “,  акцентира Румен Радев. Президентът изрази убеденост, че от ден на ден научни достижения и приложни разработки на младите български откриватели ще служат на нашето общество и неговото бъдеще.

Д-р Свилен Кънев – лекар по компютърни науки, Харвард, Съединени американски щати. Той е старши софтуерен инженер в Гугъл, където работи над новото потомство на най-мащабните компютърни системи в света. Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му теоретичен интерес и принос е в региона на компютърните архитектури - на границата сред хардуер и програмен продукт. Автор е на десетки изявления (цитирани над 500 пъти) в най-престижните конференции в региона. Темите им варират - надеждност на процесори при съществуването на друг вид вариации, хардуерна поддръжка за автоматизирано открити паралелни калкулации, хардуерна поддръжка за заделяне наизуст, оптимизация на огромни компютърни системи, и други.

Статиите му са избирани три пъти от IEEE Micro и ACM всред най-влиятелните в региона на компютърните архитектури за съответните календарни години. От 2014 насам, доктор Кънев се концентрира върху оптимизацията на огромни компютърни системи. Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие  datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на актуалните процесори - с към 30%. През 2019, съвсем всеки огромен оператор на центрове за данни има обществено оповестени проекти за хардуер, който усъвършенства datacenter tax.

Носител на отличие Грамота " Награда Джон Атанасов “ в категорията Награда " Джон Атанасов “ е д-р инж. Светлин Пенков  - лекар по роботика и изкуствен интелект от Единбургски университет, Шотландия, Англия. Научно-изследователската му активност е с фокус върху задания за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функционалности като обмисляне, потребление на причинно следствени връзки и взаимоотношение с околната среда и други сътрудници в нея.

Той е част от екипа на FiveAI - най-големия стартъп за самостоятелни коли във Англия, където 2 години управлява екипа, разработващ модели за предугаждане на държанието на останалите участници в придвижването – коли ръководени от хора, велосипедисти и пешеходци. От м. август 2019 година той започва същата активност в България, където се връща с цел да работи.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти “Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели ". Носителите на оценката са:

Радослав Димитров от Математическата гимназия " Акад. Кирил Попов “, Пловдив, притежател на златен орден на Националната олимпиада по информатика, първо място на Националния пролетен шампионат по информатика и първо място на Националния летен шампионат по информатика. Носител е на златен орден от Международната олимпиада по информатика, провела се в Баку, Азербайджан и на 5 златни медала от Жаутиковска олимпиада, Откритата Московска олимпиада и надпреварите Innopolis Open, Romanian Masters of Informatics, както и от Международния  есенен шампионат по информатика в Шумен. Преподавател с максимален принос за триумфите му е Бистра Танева – основен преподавател по информатика, МГ " Акад. К. Попов “.

Виктор Велев от  Математическата гимназия " Д-р Петър Берон “ във Варна, лауреат, отличен за своя план Daedalus в самостоятелното класиране на Националната олимпиада по осведомителни технологии, провела се през май 2019 година в гр. Враца. Той има първо място на Национален есенен шампионат “Джон Атанасов ", първа премия на Ученически институт на Българска академия на науките Сесия 2018г. и  първо място в категория “Приложни Програми " на НОИТ 2019 година Преподаватели с максимален принос за триумфа му са Стоян Велев – преподавател в МГ " Петър Берон “, гр. Варна.

Като старт на нова категория " Вдъхновител и основател на гении “ за първа година с грамота беше отличен учител, подстрекател и основател на над 1 900 състезателя. Държавният глава награди д-р Бисерка Йовчева, основен помощник в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Тя е лекар по методика на преподаването по информатика. Бисерка Йовчева също по този начин е и един от треньорите на българския тим по програмиране. В Школа " А & Б “ в Шумен тя образова и тренира млади програмисти от цялата страна - отдалечено и на място. 

Учениците от школата са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални надпревари. Младите програмисти, подготвени в нея са донесли на страната ни 15 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медали от интернационалните надпревари.  Д-р Йовчева, дружно с проф. Красимир Манев и Елена Маринова от " Мусала Софт “ е основател на EJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи документи и грамота " Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки “ за  възпитаници и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си планове, както и грамота " Джон Атанасов – план с висок публичен принос “, която отличава самостоятелни и екипни планове.

Носители на документи в категорията " Джон Атанасов – дебютен пробив в региона на компютърните технологии “  са Звездин Бесарабов и Андрей Гиздов, ученици на НПМГ " Акад. Любомир Чакалов “ в София. Звездин Бесарабов печели правото да показа страната ни на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) през септември в София. На интернационалното съревнование Intel International Science and Engineering Fair той печели 3 специфични оценки, което е връх за страната до момента - " Make your own way " премия на GoDaddy, " Intelligent-based solutions in cybersecurity " премия на Mawhiba и премия на Innopolis. Андрей Гиздов е част от тима, показал страната на Европейския конкурс за млади учени през септември в София. Печелил е награди от надпреварите Intel ISEF, Зимна конференция на УчИМИ Българска академия на науките 2019, Панаир на Науката и Иновациите 2018 София и други

Със документ за дебютен пробив в региона на компютърните технологии е отличен и Димитър Чакъров, ученик на Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов " в Пловдив. Той взе участие в надпреварата Intel ISEF 2019 година, където е притежател на специфичната премия в категория Математика/Криптография на Innopolis University. Участва и на няколко интернационалните научни конференции, има грамота за чудесно показване от Конференция на УчиМИ Българска академия на науките 2019 и премия за интердисциплинарен план на Съвместния център по образование, симулация и разбор към Българска академия на науките.

С грамота за дебютен пробив в компютърните технологии  държавният глава отличи Румен Данговски, бакалавър по математика и физика от Масачузецкия Технологичен Институт (МТИ) (2014-2018), претендент магистър и докторант по електронно инженерство и компютърни науки в МТИ (от 2019).  Работи върху компютърни модели, въодушевени от фундаменталната просвета, намиращи приложение в изкуствения разсъдък.  През януари 2018 Румен става първият чиновник на компания Lightelligence inc., която цели да даде идващото потомство от оптични чипове за изкуствен интелект. В Lightelligence, той дава логаритъм за различаване на числа от банката от данни MNIST, който работи върху чип, програмиращ със светлина, а не с електрони.  Работата си по време на докторантурата в МТИ Румен посвещава на направата на дейно трансферно образование, т.е. преместването на познание от една задача в друга при машинно самообразование.

С грамота " Джон Атанасов – план с висок публичен принос “ беше отличен Тодор Колев, създател и ръководител на Кооперация “Комрад Кооператив ", която работи по проучвателен планове в региона изкуствения разсъдък и блокчейн технологиите. Разработки под управлението на Тодор Колев, са печелили редица награди на влиятелни състезания като неговият ученик, Звездин Бесарабов е притежател и на премия Джон Атанасов за млади гении през 2017.

В словото си на церемонията президентът Румен Радев посочи огромния брой участници в тазгодишното издание на самодейността. " Немалка част от вас работят и учат по света, само че където и да сте в институти, научни центрове и звена, вие го вършиме с мисъл за България и съхранявате връзката си с родината. От нея вие черпите религия и сили, а нашата научна общественост укрепва доста с вашите достижения “, акцентира още президентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР