Държавният глава Румен Радев поиска български самолети и пилоти да

...
Държавният глава Румен Радев поиска български самолети и пилоти да
Коментари Харесай

Радев поиска български самолети да охраняват небето ни

Държавният глава Румен Радев изиска български самолети и водачи да охраняват небето ни. Това стана по време на работна среща, на която президентът разиска с министъра на защитата Драгомир Заков , началника на защитата адм. Емил Ефтимов и командира на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров провокациите пред гарантирането на въздушния суверенитет на България.

Радев сложи въпроса за предприемането на неотложни ограничения за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Предложените благоприятни условия в тази тенденция от Министерството на защитата изискват изчерпателен разбор, както и своевременни и съответни решения в изискванията на усложнена геополитическа конюнктура, беше очебийно на срещата.

Миналата седмица държавното управление взе решение за увеличаване на защитата на българското въздушно пространство. Предложението бе импортирано от премиера Кирил Петков.

По-късно министърът на защитата Драгомир Заков изясни, че в началото у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за взаимна защита на въздушното ни пространство, като успокои, че директна военна опасност за страната ни няма.

„ От 4 март до 24 юни 2022 година на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи “, гласи решението на Министерски съвет.

Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия ще се извършват по проектите и процедурите на НАТО и Международната организация на гражданската авиация.

При присъединяване си в защитата на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се лимитират до осъществяване на задания по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция.

Не се позволява приложимост на оръжие, в това число за предупредителна пукотевица, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.

Всяка една от страните поема разноските за личните сили и средства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР