Държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаването на Сотир

...
Държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаването на Сотир
Коментари Харесай

Президентът освободи с указ Цацаров като главен прокурор

Държавният глава Румен Радев подписа декрет за освобождението на Сотир Цацаров от длъжността основен прокурор. Предстои документът да бъде обнародван в " Държавен вестник ".

На 11 декември Народното събрание реши със 165 гласа " за " Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора и с гласовете на всички парламентарно показани партии той подаде оставката си пред правосъдния съвет.

Ден по-късно - на 12 декември единомислещо и без спор и разискване пленумът на Висшия правосъден съвет също одобри оставката на основния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа " за ". Официално мандатът му в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 година, само че той освобождава поста месец по-рано.

Предстои новоизбраният за основен прокурор Иван Гешев да встъпи в служба, а Цацаров да оглави антикорупционната комисия.

Мястото отпред на антикорупционната комисия остана свободно след оставката на дотогавашния ръководител Пламен Георгиев, който си потегли на 31 юли поради поредност от кавги към противозаконната тераса на жилището му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по желание на негов правоприемник трябваше да стартира не по-късно от края на септември, само че беше отсрочена от ръководещите за след локалните избори и действително потегли при започване на ноември.

Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, и се чака да е начало на комисията в идващите 4 години, а не в цялостния 6-годишен период за заемане на длъжността.

Как правосъдният съвет освободи Сотир Цацаров от поста - тук
Как бе определен Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия - тук
Как гласоподаваха социалистите - тук
Хронология на чуването на Цацаров и Найденов в парламентарна комисия - тук
Какво написа в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран основният прокурор за ръководител на антикорупционната комисия - тук
Как бе определен Иван Гешев за основен прокурор - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (225)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР