Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата

...
Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата
Коментари Харесай

След побоя в Охрид! Радев осъди системните нарушения на правата на българите в РСМ

Държавният глава Румен Радев остро осъжда систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против българина Християн Пендиков в Охрид.

 

Българският държавен глава смята, че декларираните упоритости за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите задължения за промени и одобряване на демократичните правила в страната, се разминават с действителността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. 

 

Това се споделя в позиция, публикувана от Президентството. 

 

България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване.

 

От Президентството прецизират, че Радев още веднъж ще сложи на вниманието на държавните и държавни ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония.

 

Системното нарушение на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на същински прогрес в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

 

23-годишният българин от Охрид Християн Пендиков е с голям брой спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе атакуван нощес в тил от Илия Спасески и още двама души.

Нападението бе осъществено нощес към 22.00 часа българско време пред заведението " Тино ". Пендиков е бил дружно с още едно момиче. Преди да напусне бара, той е бил обиждан и предизвикан от компанията на Спасески с целия формален боеприпас от държавната идеология в районен съд Македония - бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска.

В момента той е настанен за лекуване в локалната болница. Предстои превозването и прехвърлянето му в болница в Скопие.

Пендиков е секретар на локалното българско съдружие и е единственият, който обществено пази своята принадлежност и генезис. Преди месец той бе в София и в детайли разказа протичащото се с българите в РСМ, само че досега няма нито една публична реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на гнет и репресии върху локалните българи, напомня БГНЕС.

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко престъпно действие, осъществено против жител на Република Северна Македония с българско съзнание и секретар на организацията „ Цар Борис III “ в гр. Охрид.

Министърът на външните работи на България Николай Милков организира телефонен диалог с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи, от който е получил уверения за оказване на нужното подпомагане от страна на локалните управляващи. Временно ръководещият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с потърпевшия жител и са изпратени в Охрид.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР