Държавният глава Румен Радев определи като парадоксална смяната на длъжността

...
Държавният глава Румен Радев определи като парадоксална смяната на длъжността
Коментари Харесай

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално

Държавният глава Румен Радев дефинира като парадоксална промяната на длъжността от основен секретар към вътрешен министър на Младен Маринов. Освен това, по думите на Радев, промяната на министъра е на процедура поради " мърлява работа " на полицията, в случай че оперативното равнище се управлява и съгласува точно от основния секретар.

Коментарът си президентът направи откакто откри форума " Кариера в България. Защо не? ", който се състои в Интер Експо Център, София.

" Премиерът маха министъра на вътрешните работи Валентин Радев поради парадоксалната и мърлява работа, както той (премиерът - б.р.) се изрази мърлявата работа на полицията, само че по закон тя се възнамерява, провежда, води и управлява от основния секретар, който надлежно поради тази мърлява работа се предлага за силов министър. Аз не го разбирам ".

Радев разяснява, че оценката за новите министри се чака да бъде дадена от Народното събрание, а не от него. " Нека първо поработят и чак тогава бих могъл да дам оценка ", разгласи президентът.

Той напомни, че едвам преди няколко дни в президентството е получено писмото на министъра на вътрешните работи, с искане за координиране за издаване на декрет. Самият факт, че най-накрая държавното управление склони да извърши съгласувателната процедура е дребна, само че значима крачка в борбата за правда, уточни Радев, заявявайки, че от дълго време е престанал да слуша какво приказва господин Цветан Цветанов.

Запитан за позицията му във връзка с процедурата на Екологичен потенциал против Унгария, Румен Радев съобщи, че министър председателят Бойко Борисов съставлява България в Съвета на Европейския съюз (ЕС). По думите на президента очевидно се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската аудитория, а другата е за пред Съвета на Европейски Съюз. Президентът уточни, че такова амбивалентно държание не би могъл да разяснява.

" Изключването и запушването на устата не са европейски правила, а те работят срещу Европейския съюз ", сподели още президентът и добави, че въпросът са наложените наказания против Унгария доста сложен и би трябвало да се преглежда в цялото му изчерпателност.

" Не одобрявам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструмент, тъй като е в прорез с правилата на Европейския съюз ", посочи Радев.

На въпрос има ли към този момент номинации за нов парламентарен арбитър, президентът означи, че са проучени разнообразни разновидности, само че за този пости с изключение на високите професионални, са значими и моралните качества.

" Все още се разискват разнообразни разновидности и не желая да мятам пространство каквито и да било имена ", изясни Радев.

Запитан по какъв начин гледа на концепцията да оглави единението на България като предстоящ политически план, президентът се пошегува, че в случай че се гледа през сходна призма има проблем, тъй като толкоз доста са членовете на комитета, че няма да стигнат всички министерски кресла.

" Подкрепям активността на инициативния комитет, тъй като обществото има потребност да се отвори тематиката и да се приказва за единство, тъй като всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено ", сподели в умозаключение президентът. Припомняме, през вчерашния ден президентът Румен Радев се срещна с Инициативния комитет за единство, чиито ръководител е историкът акад. Георги Марков.

Припомняме, сега в пленарна зала се разискват измененията в държавното управление, което напущат Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Самата промяна се проточи повече от три седмици, защото едвам през вчерашния ден президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на основния секретар Младен Маринов.

Неиздаденият от президента декрет за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи попречи на първото гласоподаване на препоръчаните нови министри в кабинета Борисов 3.

Същия ден обаче рокадите бяха спънати и с отдръпването на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе определен Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в държавното управление, първите мнения бяха, че президентът не е подписал указа поради неналичието на време и се очакваше да направи това този понеделник. Стана ясно, че президентската администрация смята съгласувателната процедурата по освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като съобщи, че водачите се разминават с институционалния звук и съдружният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като предпочитание за борба.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов. Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че очевидно за държавното управление е непостижима задача да съблюдават закона.

Освен това самите оставки провокираха трус вътре в ръководещата коалиция, защото Валери Симеонов скочи, че измененията не са съгласувани сред сътрудниците, без значение че става въпрос за министри на ГЕРБ. На забележката обаче по-скоро отвърнаха не от ГЕРБ, а колегата на НФСБ в дребната коалиция - водача на " Атака " Волен Сидеров, който атакува Валери Симеонов с предизвестието, че може да го смени във всеки един миг. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР