Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя

...
Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя
Коментари Харесай

Президентът Радев обсъди с румънския си колега нови мостове по Дунав |

Държавният глава Румен Радев разиска в телефонен диалог със своя румънски сътрудник Клаус Йоханис вероятностите за партньорство на България и Румъния в границите на Българското домакинство на президентската самодейност „ Три морета “.

По време на диалога, който се организира по самодейност на българския президент, беше очебийно, че като близки съседи България и Румъния имат опция да осъществят взаимни планове в разнообразни области, които да допринесат за по-добрата транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в целия район.

Присъединяването на всички държави-участници към Инвестиционния фонд на самодейността е значима стъпка за реализация на общите планове в региона на свързаността, е позицията на двамата президенти. Според президента Радев с изключение на обособените страни, финансиране може да бъде обезпечено и посредством приобщаване на бизнеса и интернационалните финансови институции.

България и Румъния следва да работят за постигането на още по-голяма съгласуваност сред двете страни, в това число посредством построяването на нови мостове през река Дунав, уточни българският президент. Задълбочаването на партньорството с Европейската комисия в тази тенденция е от голяма важност за цялостното развиване на река Дунав като главен транспортен кулоар в Източна Европа. Президентът Йоханис е подчертал нуждата и от възстановяване на навигацията на корабоплаването в българо-румънския сектор на реката.

Двамата държавни глави са разискали и опцията България и Румъния да обединят своя теоретичен и учебен капацитет в търсене на устойчиви технологии и решения в региона на превоза и енергетикат.

Президентът Йоханис е удостоверил поддръжката си за българското домакинство на самодейността „ Три морета “ през 2021 година, както и готовността на Румъния да показа своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ, която се състоя през 2018 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР