Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране

...
Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху закона за изтребителите F-16

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за одобрение на интернационален контракт за закупуване на 8 нови изтребителя F-16, признат от 44-то Народно заседание на 19 юли 2019 година

Ето какви са претекстовете на президента:

Като държавен глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България не мога да остана безразличен към процесите на модернизиране на Българската войска. Приетият Закон за одобрение на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде сполучлив край на напъните и извършените договаряния по този въпрос.

Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с защитата и националната сигурност на страната, е належащо освен да бъдат обезпечени постижими за страната финансови параметри, само че и да има необятен консенсус и поддръжка. Острите разногласия в Народното събрание при разискването на ратификационния закон, нетипични за този тип закони, демонстрираха, че по параметрите на контракта не е потърсено и не е реализирано публично единодушие. Обвързването на Република България със отговорности, освен това за години напред, без да има национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта, е извънредно обезпокоително.

В своята процедура Конституционният съд (Решение № 9 от 1999 година по к.д. № 8/1999 г.) е имал опция да подчертае неразривната връзка сред ратификационния закон и интернационалния контракт – предмет на ратификацията, която ги прави един повсеместен акт. Предвид това законът за одобрение на контракта за закупуване на самолети F-16 Block 70, следваше да измине цялостния път по член 88, алинея 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в обособени съвещания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира подобен изключително важен контракт, бе признат по „ бързата писта “.

Особената значителност за страната, ангажираният голям финансов запас и внезапното повишение на бюджетния недостиг, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно съвещание. Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други. Не е възможно при решаването на подобен стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се употребява процедурата „ по изключение “.

На България е нужен аероплан с многофункционални качества, което се реализира освен с качествата му, а и с цялостен пакет въоръжение, съпътстващо съоръжение и образование на персоналния състав. На обществото се дължи безапелационен отговор дали това действително се реализира със подписаните контракти. При разискването и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и оферти, които не можаха да бъдат развити и разисквани заради приложената съкратена законодателна процедура.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР