Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна

...
Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна
Коментари Харесай

Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина

Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна черква (БПЦ) се сплотиха на среща през днешния ден в Синодалната палата в София към позицията, че страната и БПЦ споделят обща отговорност за поддържането и развиването на връзките със сънародниците ни зад граница. Информация за диалога беше публикувана от президентството. Той е част от разговора на Радев с управленията на БПЦ и на обичайните вероизповедания в България.

Президентът акцентира историческата роля църквата за съхраняването на националната ни еднаквост, за постигането на църковна самостоятелност в интервала на Възраждането и за самото възобновяване на българската държавност. Според Радев и Светия Синод отстояването на българския народен интерес и съхраняването на духовното и културно-историческото завещание на страната ни изискват общи старания на всички държавни институции и на БПЦ.

По време на диалога бе маркирано също, че България има огромен интерес да продължи да укрепва контактите и разговора с българските общности по света, значителен принос в което има и Българската православна черква. Румен Радев увери Св. Синод в готовността на президентската институция да поддържа духовната задача на БПЦ към православните българи в чужбина в сходство с църковните догми.

По време на срещата беше очебийно още, че отношенията между Българската православна черква - Българска патриаршия и Православната черква в Република Северна Македония би трябвало да способстват за доближаването и свободното другарство на хората от двете страни на общата ни граница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР