Държавният глава Румен Радев и президентът Доналд Тръмп разговаряха по

Държавният глава Румен Радев и президентът Доналд Тръмп разговаряха по ...

Радев разговаря с Тръмп.


Държавният глава Румен Радев и президентът Доналд Тръмп разговаряха по време на дискусиите за бюджета на НАТО. 
САЩ няма да излизат от НАТО, съюзниците ще дават с 33 млрд. повече за отбрана, обяви Тръмп Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп Радев ще разговаря с Ердоган по време на срещата на върха на НАТО
По-рано днес стана ясно, че американският президент е настоял държавите членки на Алианса да отпуснат повече средства за отбрана. В рамките на срещата на върха на НАТО се проведе извънредно заседание по настояването на Тръмп и дори се появи слух, че американският президент е заплашил да изтегли САЩ от съюза. 

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта, коментира Тръмп след извънредната среща.

По думите му съюзниците се съгласили да увеличат разходите си за отбрана с 33 млрд. долара или повече.

Американският президент припомни, че само пет от общо 29 държави членки на Алианса спазват договореностите за отделяне на 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана. 

В сряда президентът Румен Радев коментира искането на Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана до 4% от БВП. 

"Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.

Източник: offnews.bg