Държавният глава Румен Радев и премиерът Бойко борисов поздравиха президента

...
Държавният глава Румен Радев и премиерът Бойко борисов поздравиха президента
Коментари Харесай

Борисов и Радев изпратиха честитки на Тръмп за националния празник на САЩ

Държавният глава Румен Радев и министър председателят Бойко борисов поздравиха президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по случай националния празник на страната – Деня на независимостта.

„ Стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати е солидна основа за все по-активната динамичност в двустранните връзки. Този напредък е естествено продължение на дългогодишното другарство сред двете страни, основаващо се на споделени полезности и съдействие в редица области на съвместен интерес “, декларира в писмото си президентът Румен Радев.

Държавният глава показва убеденост, че България и Съединени американски щати ще продължат  да работят дружно за още по-интензивни търговско-икономически връзки, разрастване на огромния капацитет за американски вложения у нас и подсилване на връзките сред българския и американския народ.

В писмото си до президента Доналд Тръмп, президентът Румен Радев откроява и двустранното съдействие сред България и Съединени американски щати за енергийна диверсификация, партньорството в областта на защитата и сигурността и справяне с провокациите, които поражда невижданата международна рецесия през последните месеци. 

Министър-председателят Бойко Борисов също изпрати приветствен адрес до президента на Съединените щати във връзка 4 юли.

„ Безпрецедентните провокации, подбудени от пандемията, за следващ път демонстрираха смисъла и нуждата от здрава трансатлантическа връзка в международните каузи “, отбелязва българският министър председател в писмото си до американския държавен глава. Борисов подчертава, че в един свят, в който устоите на почиващия на правила интернационален ред са сложени на тестване, връзките сред България и Съединени американски щати на съдружници, сътрудници и другари са надеждна основа за по-нататъшното задълбочаване на двустранните връзки.

„ Позволете ми да изразя също персонална благодарност за безрезервната поддръжка, която Вашата страна ни оказва в изискванията на световната пандемия от ковид “, показва още министър-председателят в приветствения адрес.

Премиерът Борисов добавя, че в следствие от ползотворната му среща с американския президент във Вашингтон през ноември 2019 година, в връзките сред България и Съединени американски щати бе импортиран осезателен подтик. „ Знаково за тази качествено нова динамичност бе сполучливото осъществяване на първата сесия на Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати на 8 януари 2020 година в София. Диалогът, по своята конструкция и наличие, издигна стратегическото ни партньорство на качествено ново ниво “, написа Борисов в писмото до Тръмп.

В приветствения адрес се отбелязва още, че продължава дейната взаимна работа в предпочитани области на съвместен интерес като сигурност и защита, битка с тероризма, търговия и вложения, просвета, обучение, задълбочаване на връзките сред двата другарски народа, енергийна сигурност и енергетика, в това число по линия на повишение на енергийната самостоятелност на България чрез диверсификация на енергийните източници и направления.

„ Искрено имам вяра, че дружно можем и следва да продължим да надграждаме постигнатото досега предвид на разгръщането на цялостния капацитет на двустранните връзки “, написа още в писмото на българския министър председател, в което той сервира най-сърдечни пожелания за здраво здраве, триумф и благополучие към президента на Съединени американски щати, фамилията му и към целия американски народ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР