Държавният глава Румен Радев е убеден, че търговско-икономическите връзки между

...
Държавният глава Румен Радев е убеден, че търговско-икономическите връзки между
Коментари Харесай

Радев: Важно е Македония по-бързо да стане член на НАТО

Държавният глава Румен Радев е уверен, че търговско-икономическите връзки сред България и Македония ще продължат да се задълбочават. В събота в Скопие президентът и македонският му сътрудник Георге Иванов разговаряха с с представители на стопанските камари на двете страни.

Бизнесмени желаеха от Радев и Иванов да спомагат пред изпълнителната власт за създаването на повече планове в региона на енергетиката и инфраструктурата. И двамата президенти бяха единомислещи, че икономическите връзки напоследък бележат растеж, само че към момента има области, в които може и би трябвало да се работи за реализиране на стопански напредък, съобщи БНР.

Стокообменът сред България и Македония е повишен и напоследък е към 600 милиона евро годишно, пък заяви ръководителят на македонската стопанска Бранко Азески. Той обаче акцентира, че стокообменът може и би трябвало доста да се усили.

По време на срещата с бизнеса българският държавен глава заявява готовността на страната ни да окаже подпомагане на Македония при създаването на разнообразни планове и съобщи, че България може да бъде потребна и с опита си като член на Европейския съюз.

Радев и Иванов бяха единомислещи, че свързаността и инфраструктурните планове сред България и Македония би трябвало да се развиват. Българският президент означи, че за развиването на бизнес връзките е доста значимо да има ясна визия и сигурност.

"Много е значимо Македония допустимо по-бързо да стане член на НАТО. Защото задграничните вложения постоянно могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, само че същинският бизнес, който желае да влага продължително, да строи, да основава произвеждане, индустрия, той живо се интересува от сигурността и по тази причина първото изискване е участието в НАТО. Просто е наложително, с цел да има вложения с дълготраен темперамент в Република Македония. Второто значимо изискване, това за мен е добросъседството ", съобщи той, представен от БНР.

От своя страна Георге Иванов уточни, че Македония се стреми и към развиване на цифровите и цифрови технологии. Той се надява, че българският комисар, отговарящ за цифровите технологии в Европа, ще помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна цифровизация на обществото, и на бизнеса.

В рамките на визитата на президента Румен Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за съдействие сред Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската комерсиална палата. Подписан беше и меморандум за съгласие сред Агенцията за поощряване на дребни и междинни предприятия и "Инвест "- Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР