Държавният глава призова за съвместно разработване и производство на въоръжение

...
Държавният глава призова за съвместно разработване и производство на въоръжение
Коментари Харесай

Румен Радев в Брюксел: Една от основните цели на НАТО е да не допусне ескалация и разширяване на войната между Русия и Украйна

Държавният глава прикани за взаимно създаване и произвеждане на въоръжение в НАТО, което да запълни софтуерната и обществена бездна сред обособените страни

Една от главните цели на НАТО е да не допусне по никакъв метод ескалация и разширение на спора отвън територията на воюващите Русия и Украйна. На срещата на върха изрично беше доказана и отбраната по член 5 от Северноатлантическия контракт за всяка страна членка, която бъде застрашена. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти, откакто взе участие в изключителната среща на върха на НАТО, която се организира в Брюксел.

Държавният глава акцентира, че страните от НАТО са били единни в осъждането на експанзията на Русия и неприемливата война, както и за нуждата от ограничения в поддръжка на Украйна, за преустановяване на военните дейности, връщане към дипломацията и навреме увеличаване на Източния фланг на Алианса.

Повишаването на подвижността и на устойчивостта в логистичното обезпечаване в НАТО също са били във фокуса на срещата, по тази причина България работи дружно с Гърция и Румъния за създаване на система от тръбопроводи за обезпечаване с гориво посредством финансовите механизми на НАТО, както и за възстановяване на железопътната и транспортна съгласуваност.

Съединени американски щати към този момент вземат участие в многонационалната бойна група в България. По думите на президента както Англия, по този начин и Италия са изразили подготвеност да поддържат страната ни в нейното създаване, тъй че тя по-бързо да придобие нужните качества. Румен Радев уточни, че по време на срещата доста страни от НАТО са изразили подготвеност да усилят бюджетите си за защита, само че е значимо по какъв начин ще бъдат изразходвани тези средства.

Държавният глава още веднъж прикани за взаимно създаване и произвеждане на въоръжение в границите на НАТО, което да насочва вложения към стопанските системи и на по-малките страни членки. „ Когато изразходваме средства за придобиване на военни качества, би трябвало да го вършим по този начин, че по-малките страни да не остават единствено в ролята на вложители в стопанските системи и обществените системи на по-развитите страни. Трябва да имаме взаимни разработки на отбранителна техника и произвеждане, тъй че да запълним по-бързо икономическата и софтуерна бездна сред нас “, акцентира Румен Радев.

Президентът още веднъж прикани да не се позволява България да абдикира от защитата на българското въздушно пространство и от отговорността си към интегрираната система за противовъздушна и ракетна защита на НАТО, за което са нужни съответни решения за поддръжката на българската изтребителна авиация. Румен Радев уточни, че е сложил въпроса пред министър-председателя, министъра на защитата и началника на защитата да се прегледат всички вероятни варианти в тази тенденция.

„ Очевидно е, че в тази конюнктура на растяща ескалация Русия отпада като алтернатива за поддръжката на самолети и елементи, чийто запас изтича “, съобщи президентът и добави, че чака диалози на експертно равнище за опциите на полската промишленост и Военновъздушни сили за намирането на краткотрайно решение. „ Фактът, че ще имаме вероятно оперативно подготвена ескадрила F-16, годна да носи бойно дежурство към 2030 година, значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина, с цел да не загубим най-важното – дарба, летци, техници и авиационни експерти “ уточни още президентът. И добави, че в случай че страната ни допусне такава загуба на качества, това ще значи и компрометиране на плана за асимилиране на F-16.

Румен Радев е призовал за решение на въпроса и пред президента на Съединени американски щати Джо Байдън – да се форсира доставката на нашите новопроизведени самолети или за втора употреба F-16 на лизинг, които да запълнят празнотата. Възможна е поддръжка и от други страни от така наречен стратегия ЕPAF за F-16 MLU в Европа, като Нидерландия, за лизинг на F-16 и образование. „ Търсим и вид за европейски изтребители от нашите сътрудници Франция, Италия, Германия и други за лизинг “, съобщи президентът. В диалози на президента Радев с техните държавни и държавни ръководители същите са изразили подготвеност да дискутират този въпрос.

В отговор на въпрос президентът дефинира извикването у нас на посланика ни в Москва за съвещания като логически ход в актуалната обстановка. По отношение на думите на дипломат Митрофанова президентът акцентира, че „ никой дипломат не може да си присвоява правото да приказва от името на българския народ “.

Запитан за опцията България да достави оръжие на Украйна, президентът прикани да се прави разлика сред страните, които създават модерно и високотехнологично въоръжение и имат остатък, и страни, в които има дефицит на въоръжение за личната им войска. В тази рецесия ние би трябвало да придобиваме въоръжение, уточни президентът и още веднъж уточни, че всеки, който вземе това решение следва да оцени ясно риска и да го разгласи пред българското общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР