Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който

...
Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който
Коментари Харесай

Румен Радев Се Срещна С Животновъди. Ето Я Тъжната Равносметка След Евтаназията

Държавният глава акцентира, че в района има сериозен проблем, който не се изчерпва единствено със бранш " Животновъдство ".

" Това е проблем за поминъка на хората и тяхната орис в този безпаричен граничен район, както и за националната сигурност, държавността и действието на нашите институции. Тази празнота, която се получи сред хората тук и властта, не може да се запълни единствено с финансови обезщетения. Трябва дълготрайна, устойчива политика на страната за възобновяване на поминъка на тези хора ", добави Румен Радев.

Президентът прикани държавното управление да обърне внимание на проблемите на хората, тъй че те да почувстват страната на своя страна.

" Очаквам най-накрая да има един работлив разговор, не може единствено с машинален метод, механично избиване на животните и механично предоставяне на пари до идната рецесия ", сподели още президентът.

Той бе безапелационен, че абдикирането на страната от доста значими функционалности като наблюдаване, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка - просто заличаване на животните, не е решение.

Попитан дали обстановката постанова да бъде призован Консултативен съвет за национална сигурност, президентът съобщи, че всички последици от това заболяване би трябвало да бъдат лимитирани по допустимо най-бързия и ефикасен метод и е нужно първо да се оцени по какъв начин ще бъдат осъществени тези действия и какви дълготрайни стъпки ще бъдат подхванати за възобновяване и стабилизиране на поминъка на локалните хора.

Представителите на локалните управляващи приканиха за допустимо най-бързо възобновяване на обичайния занаят, какъвто е отглеждането на животни в засегнатите места, с цел да не се допусне обезлюдяване на региона и желаеха юридическа помощ за опазване на дотациите за употребяваните пасища. Отправен беше и зов за реализиране на програмата " Странджа-Сакар ", в която са включени планове за 70 млн. лв. за развиването на пограничните региони.

Нова позитивна проба в региона

В село Факия ситуацията е спокойна, жандармерия няма, има единствено пункт за стерилизация и инспекция на колите. Кметът Ангел Ташев отхвърли слуховете за напрежение и добави, че се чакат резултатите от взетите проби, съобщи bTV.

В прилежащото село Момина черква има информация, че е открита позитивна проба. Животновъдите в региона са в невъзможност.

" От един месец към този момент нито мляко ни взимат, нито имаме право да продаваме животни и загубите са големи ", показа овцевъдът Никола Тагавов.

Преди 7 години, когато в Странджа пламна шап, стопаните съумяха с митинги и писмо до Еврокомисията да спасят част от животните си.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР