Държавният глава определи като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума

...
Държавният глава определи като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума
Коментари Харесай

Президентът Радев: Управляващи и парламент са напът да загубят човешки облик

Държавният глава дефинира като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови медикаменти следващата година. От Брюксел министър председателят Бойко Борисов съобщи, че след диалог с президента, мораториумът да бъде преразгледан незабавно от Народно събрание. Държавният глава разяснява още, че има намерение да наложи несъгласие и на антикорупционния закон. А от ГЕРБ отвърнаха, че законът към момента не е признат и оповестен в Държавен вестник.

 © Българска телеграфна агенция / Цветомир Петров
Държавният глава съобщи, че отхвърленото несъгласие нямало да бъде толкоз брутално, в случай че предходния ден, на съвещание на Министерския съвет в границите на към час на масата не са били извадени към 740 млн. лв..за разнообразни планове и в случай че партийните дотации не били съизмерими, и даже повече, от тези 25 млн. лв.. които не просто могат да избавят живот, само че и дават последната вяра на доста хора.
Румен Радев - президент: Надявам се ръководещите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са напът да изгубят своя човешки образ, тъй като българите някак си свикнахме през последните години да ни се лишават всички неща, засягащи нашето почтено битие - и заплати, и пенсии, и обществени права, само че през вчерашния ден се посегна на последното - на вярата ".
От Брюксел тематиката разяснява и министър председателят Бойко Борисов. Той уточни, че съгласно лекарите, с които разговарял, лобизмът е точно при тези нови медикаменти и по тази причина е бил прибавен румънският модел за мораториум.
Бойко Борисов - министър-председател: И все пак, тъй като постоянно съм бил диалогичен, съм подготвен незабавно да преразгледам, в случай че би трябвало и след среща с Радев, и мораториума за медикаментите, и в случай че в една трета в Европейски Съюз обещано лекарство се използва - ще го въведем и ние. Защото, извинявайте, но майка ми умря от рак и със сестра ми си продадохме всичко, с цел да купуваме за 8000 $ ампула и дамата след тъкмо две седмици си отиде. Така че не би трябвало да се заиграваме с очакванията на хората.
В неприсъствен спор влязоха през днешния ден президентът и ръководещите поради разисквания сега от депутатите антикорупционен проектозакон и декларираното от Румен Радев желание да наложи несъгласие.

Президентът беше безапелационен, че тематиката не се лимитира единствено до назначението на управлението на антикорупционния орган, а дебатът би трябвало да бъде за същността на този закон и за неговия дух. Мнението му е, че те не подхождат на упованията на българските жители и на здравия разсъдък.
Румен Радев: „ Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те отново ще зареждат корупцията и в това време може да бъде употребен и като бухалка за кавга с неуместните ",
Държавният глава разяснява също по този начин, че няма за самоцел да назначава управлението на антикорупционния орган, само че е упорствал и продължава да упорства за баланс на управляващите. В отговор правосъдният министър Цецка Цачева сподели, че конституционно право на президента е да постанова несъгласие, само че по признат от Народното събрание закон.
Цецка Цачева - министър на правораздаването: Това, че президентът на републиката има свое виждане по метода по какъв начин би трябвало да изглужда този закон, стана ясно още на КСНС, когато се поддържаше различен план, който не мина даже на първо четене. Онова, което мога да кажа, е - за какво е тази прибързаност, за какво се бърза, дано да се гласоподава законът, а това е конституционно право, което е неотменимо и президентът е в правото си да реши дали да го упражни или не.
Що се отнася до готвения от опозицията избор на съмнение, Бойко Борисов упрекна Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в липса на морал и разгласи държавното управление за сполучливо, прогнозируемо и високо оценено от Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР