Държавният глава не иска среща с недоволнитеВъпреки снеговалежа хиляди сърби

...
Държавният глава не иска среща с недоволнитеВъпреки снеговалежа хиляди сърби
Коментари Харесай

Хиляди сърби на протест срещу Вучич

Държавният глава не желае среща с недоволните


Въпреки снеговалежа хиляди сърби излязоха в събота вечерта в Белград на митинг против “авторитарното ръководство ” на президента Александър Вучич и неговите хипотетични дейности против опозицията и медиите, съобщи Агенция Франс Прес.

Демонстрацията, която се организира втори следващ уикенд, беляза първото доста обществено неодобрение в Сърбия от пролетта на 2017 година, когато хиляди млади поданици на сръбската столица стачкуваха в продължение на седмици против президентската победа на Вучич. Настоящата акция бе свикана от опозиционни партии, откакто един от техните водачи – Борко Стефанович, бе пребит на протест в страната предишния месец.

Опозиционният Алианс за Сърбия (АЗС) – обединяване на партии от целия политически набор, упрекна нападателите на Стефанович, че са последователи на Сръбската прогресивна партия на Вучич. Начело на тълпата бяха няколко политици, измежду които някогашният външен министър Вук Йеремич и някогашният кмет на Белград Драган Джилас.

Вучич (48 г.) бе твърдолинеен националист, който през днешния ден към този момент заема проевропейски позиции и поддържа участието в Европейски Съюз. Критиците му настояват, че е открил властническо ръководство и е поел цялостен надзор над медиите, употребявайки ги за акция против съперниците си. Участници в митинга носеха плакати с надписи “Вучич – апаш! ”, само че някои от тях признаха, че не чакат да провокират особена смяна.

Демонстрантите се притесняват, че президентът може да свика предварителни парламентарни избори с превдварително решен резултат. По-рано той съобщи, че няма да се среща с представители на опозицията, даже те да изкарат 5 млн. души на улицата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР