Държавният глава на България Румен Радев все още е на

...
Държавният глава на България Румен Радев все още е на
Коментари Харесай

Румен Радев с важни срещи в Хамбург днес

Държавният глава на България Румен Радев към момента е на аудиенция в Германия. Днес на него му предстоят значими срещи в Хамбург, който е вторият по величина град в страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

Планирани са посещаване в " Аурубис " (Aurubis AG), среща с проф. Норберт Ауст - ръководител на Търговската камара на Германия, основана в Хамбург, както и с премиера на федерална провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. 

Президентът ще посети българската черква в Хамбург и ще се срещне с българската общественост в града. 

Водещият международен снабдител на цветни метали и един от най-големите преработватели на мед в света " Аурубис " е водещ стопански състезател и в България с меднодобивния си цех в Пирдоп. 

Очаква се да бъдат разисквани енергийният преход и различните енергийни източници в производството като водорода, който може да замести въглищата, суровия нефт и природния газ. " Аурубис " си е сложила за цел да реализира въглеродна индиферентност най-късно до 2050 година В делегацията са включени и водещи учени и представители на промишлеността в България, които от десетилетия работят по внедряването на водорода.

Сред предстоящите тематики на диалог с Петер Ченчер са обичайно положителните връзки сред България и провинция Хамбург в стопанската система, политиката, публичния живот и културата. През последните години стокообменът сред България и Хамбург има забележителен напредък. Вносът от България за Хамбург за 2021 година доближи 824,8 млн. евро, а износът от Хамбург за България за 2021 година - 44,4 млн. евро.

Съществуват благоприятни условия за съдействие в областта на възобновимите източници на сила, в частност технологии за произвеждане, превоз и приложимост на " зелен " водород на фона на проектите на Германия да внася към 60-70 % от " зеления " водород, от който ще има потребност. 

Към момента се работи по създаване на партньорство сред Университета за приложни науки в Хамбург и Тракийски университет - Стара Загора за съдействието в областта на добива и използването на " зелен " водород. Също по този начин се работи за реализация на пилотен план на територията на България, който да валидира опцията за намаление на въглеродния диоксид посредством използването на " зелен " водород при горивните процеси. 

Българската общественост в Хамбург наброява над 10 000 души, а дружно със прилежащите северни провинции Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн те са близо 30 000 души. Църквата " Св. св. Кирил и Методий " на българската общественост в Хамбург е втората на Българската православна черква след тази в Берлин. Тя е осветена на 11 май 2019 година от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Президентът Радев ще посети храма и ще беседва с представители на сънародниците ни в северногерманския град. 

В Хамбург България е показана посредством почетен консул - позиция, която от 1993 година се заема от проф. доктор Герд-Винанд Имайер. Държавният глава ще връчи Почетния знак на президента на проф. доктор Имайер за изключително огромните му заслуги за активизиране на политическия и стопански разговор и връзки сред България и Германия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР