Държавният глава изтъкна важността на провеждането на честни и прозрачни

...
Държавният глава изтъкна важността на провеждането на честни и прозрачни
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се срещна с новото ръководство на ЦИК

Държавният глава посочи значимостта на провеждането на почтени и транспарантни избори. Тема на диалога беше и методът, по който ще се провежда машинното гласоподаване на идния избор за европарламент.

По време на срещата с новоизбрания състав на ЦИК президентът Румен Радeв посочи, че времето до изборите за европейски парламент е извънредно лимитирано. По думите му приемствеността е основен фактор за сполучливата работа на комисията. Добра организация, понижаване на броя на недействителните бюлетини и на опциите за операция на вота бяха измежду целите, обрисувани от президента.
Румен Радев, президент на Република България: Провеждането на почтени, свободни и транспарантни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и тези завоевания би трябвало да се отстояват с всеки избор.  Депутатите одобриха новия управителен състав на ЦИК Депутатите одобриха новия управителен състав на ЦИК
Депутатите избраха ръководител, заместници и секретар на новата Централна изборна комисия. Начело на ЦИК застава Стефка Стоева, номинирана от ГЕРБ...

Радев посочи значимостта на критериите, по които машините за електронно гласоподаване ще се разпределят в секционните изборни комисии.
Стефка Стоева, ръководител на ЦИК: Ще стартираме да работим върху критериите за справедливото систематизиране 3000-те машини. Неравенство ще има, само че то по този начин е заложено в закона за тези избори. Румен Радев, президент на Република България: Много е значимо да не се допусне компрометиране на машинния избор.  Стефка Стоева, ръководител на Централната изборна комисия Стефка Стоева, ръководител на Централната изборна комисия © Българска национална телевизия
След срещата стана ясно, че публичната поръчка за машините ще бъде стартирана най-вероятно другата седмица.
Кристина Стефанова, ЦИК: В понеделник ще пристигна IT експерт, който още веднъж да ревизира документите и идната седмица да сме подготвени за пускане на процедурата. Стефка Стоева, ръководител на ЦИК: Времето е толкоз малко всички знаем. Ние вършим всичко допустимо.
След евровота президентът още веднъж ще предложения състава на ЦИК дружно с представители на Агенцията за електронно ръководство. Съобщи, че тематика на диалога ще бъде създаването на карта за пробно въвеждане и приемане на електронно отдалечено гласоподаване, предстоящо от милиони българи както зад граница, по този начин и в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР