Държавният глава иска радикални промени в кабинетаПрезидентът на Словакия Андрей

...
Държавният глава иска радикални промени в кабинетаПрезидентът на Словакия Андрей
Коментари Харесай

Словакия на ръба на нови избори

Държавният глава желае „ радикални промени ” в кабинета
Президентът на Словакия Андрей Киска прикани в неделя за “радикални промени ” в кабинета на премиера Роберт Фицо или за предварителни избори за връщане на доверието във властта след убийството на проверяващ публицист и годеницата му, съобщи Ройтерс.

Смъртта на 27-годишните Ян Куцияк и Мартина Кушнирова в края на февруари хвърли страната в рецесия и докара до всеобщи антиправителствени митинги в петък и искане за оставка на вътрешния министър Роберт Калиняк.

Разследващите считат, че Куцияк и Кушнирова са убити поради последната му публикация, която бе оповестена посмъртно. В нея се допускат връзки сред италианската мафия и доближени на премиера. Миналата седмица в Словакия бяха арестувани 7 италиански предприемачи по съмнение за връзка с убийството, само че 48 ч по-късно бяха освободени поради липса на доказателства.

“Словакия е изправена пред рецесия с доверието. Започвам с договаряния с политическите партии, по какъв начин да го върнем ”, сподели президентът Киска. Фицо, който кара 3-ти мандат, изрично отхвърли опцията за нови избори, които щели да отрекат резултатите от вота през 2016 година “Само обединението може да взема решение за рокади в кабинета, конституцията не планува роля за президента в този развой ”, акцентира министър председателят. Натискът върху него обаче е мощен, откакто и по-малкият сътрудник във властта “Мост-Хид ” настоя за оставката на Калиняк. Ръководството на партията ще разиска на 15 март бъдещето на ръководещата коалиция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР