Държавният глава е върховен представител на държавата. Той персонифицира приемствеността

...
Държавният глава е върховен представител на държавата. Той персонифицира приемствеността
Коментари Харесай

Президентският дворец в Любляна е сграда на над 120 години

Държавният глава е висш представител на страната. Той персонифицира приемствеността и легитимността на страната. Законодателният орган на страната може да отнеме пълномощията на президента посредством импийчмънт. Реалните функционалности и пълномощия на президента се разграничават сензитивно в другите страни и исторически интервали според от формата на държавно ръководство. В Съединени американски щати, като президентска република, президентът е и глава на изпълнителната власт. В Германия, като парламентарна република, президентът има единствено представителни функционалности, а в Русия, като полупрезидентска република, президентът може да разпуска законодателния орган (Федералното заседание на Русия).

В това си високо качество президентът населява надлежно и една представителна постройка, с която постоянно се въплъщава и страната, да вземем за пример, Кремъл (Русия), Белият дом (САЩ), "Даунинг стрийт " 10 и Бъкингамският замък (Обединеното кралствo), Елисейският замък (Франция) и други. Тези здания сами по себе си съставляват шедьоври на архитектурата.

Това е повода да представим една такава поредност "Адресите на властта ".

Президентът на Република Словения (на словенски: Predsednik Republike Slovenije) е президентът на страната. Той е и главнокомандващ въоръжените сили, само че постът има най-вече церемониални функционалности. Президентът се избира директно с петгодишен мандат за най-вече два поредни мандата. От 2012 година постът се заема от Борут Пахор от партията Социални демократи.

По време на своя мандат президентът населява Президентския замък в Любляна (на словенски: Ljubljana), столицата на Словения. Градът е ситуиран в централната част на страната, покрай вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е към 273 600 души. Гербът ѝ е змей, изобразен на нейния байрак.

Президентският замък (на словенски Predsedniška palača), също и Дворец на държавното управление (на словенски Vladna palača), е формалната резиденция на президента, министър-председателя и държавното управление на Словения.

Тъй като след мощното земетресение през 1895 година разпръснатите по целия град Любляна (тогава се наричаЛайбах и е столица провинция Крайна, под властта на австро-унгарската империя) офисите на държавните институции доста потърпевши, се решило да се построи ново здание, което да събере цялата провинциална администрация.

Проектът бил създаден от инженер Рудолф Бауер (Rudolf Bauer) по скици на унгарския проектант Емил декор Фьорстер. Первият камък е положен пролетта на 1897 година, а строителството приключва през идната година, когато е предадено за прилагане от локалната администрация.

До 1918 година тук била ситуирана локалната австро-унгарска власт, а след основаването на Кралство Югославия - новата администрация на Дравската бановина (съответства на област или провинция). Името идва от купата на шефа, наименуван бан. Кралство Югосла́вия е формалното наименование на страната в северозападната част на Балканския полуостров от 1929 до 1941 година (формално до 1945 г.) на территорията на современните страни Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония. До 1929 година те са обединени в Кралство Сърбия, Хърватия и Словения.

След Втората международна война в зданието е разплажено кметството на Любляна, след това Конституционния съд на Словения Словении, а от 1975 година - изпълнителният съвет на Социалистическа Республика Словения.

След 1993 година (след распадането на СФРЮ) тук се настаняват офисите на президента, на министър-председателя и държавното управление на самостоятелна Словения. През същата тази година здание е оповестено и за памятник на културата.

Триетажната постройка с два атриума (вътрешен двор) е издигнато в неоренесансов жанр в интервала 1897-1898 година. Ъглите й са подчертани от декоративни кули. Към основната фасада откъм улица „ Прешернов “ има три входа. От страната на централния вход са сложени скулптури, направени от виенския ваятел Йозеф Бейер, които символизират Властта и Закона.

Първоначалто към зданието имало и дворцов параклис, само че през днешния ден той е преустроен в употребяваната за публични приеми „ Кристална зала “ (на словенски Kristalna dvorana). В междувоенния интервал интериорът на двореца бил декориран с картини на словенския художник Антон Гоймир Кос, отдадени на историята на страната.

Борут Пахор (на словенски: Borut Pahor) е словенски политик от партията Социални демократи (1990 – 2012). Той е ръководител на Народното събрание в интервала 2000 – 2004 година и министър-председател сред 2008 – 2012 година, а от 22 декември 2012 година е президент на Словения.

Социални демократи (на словенски: Socialni demokrati) е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия в Словения.

Тя е учредена през 1937 година като Комунистическа партия на Словения, поделение на Югославската комунистическа партия, и от 1945 до 1989 година оглавява тоталитарния комунистически режим. През 1990 година се преименува на Партия на демократичните промени, а през 1993 година приема настоящето си име. През 1992 – 1996 и 2000 – 2004 година партията взе участие в съдружните държавни управления на Янез Дърновшек. През 2008 година Социални демократи печели максимален брой места в Народното събрание и нейният водач Борут Пахор оглавява коалиция с три по-малки партии.

На предварителните избори през 2011 година партията претърпява тежко проваляне, като остава на трето място с 10% от гласовете и 10 места в Държавното заседание. През 2012 година Пахор се кандидатира за президент и, заемайки центристки позиции, и изненадващо е определен на поста с 67% от гласовете, побеждавайки настоящия президент Данило Тюрк.

През месец май тази година новоназначеният ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Словения Младен Червеняков връчи своите акредитивни писма на президента на Словения Борут Пахор на гала в президентския замък в Любляна.

Любля́на (словен. Ljubljana, серб. Љубљана, итал. Lubiana, до 1918 — Лайбах, нем. Laibach) — город, столица Словении. С 1918 года под словенским названием Лю́бляна — столица Словении.

Словенската столица Любляна се намира на 920 километра северозападно от София, които се изминават с кола за към 10 часа, без да се брои времето по границите – при пътешестване с автомобил или рейс до Словения се минава през Сърбия и Хърватия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР