Държавният газов оператор Булгартрансгаз се е примирил с решението на

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз се е примирил с решението на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз се примири Аркад да строи Турски поток

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " се е примирил с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за анулираното декласиране на саудитския консорциум " Аркад " като строител на 474-километровото трасе на съветския газопровод " Турски поток " през българска територия. Българското сдружение е готово да подпише с " Аркад " контракта за 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност, към този момент са събрани са всички нужни документи, само че се чака изговаряне на съда по тъжба на италиано-люксембургското обединяване с съветска връзка " Газово уголемение и развиване в България " (ГРРБ) против произнасянето на антимонополния орган, научи Mediapool.

Преди ден стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл по друга тъжба на ГРРБ - против определение на Комисия за защита на конкуренцията, неразрешаващо на " Булгартрансгаз " (БТГ) да подписа прелиминарен контракт с този консорциум, който след декласирането на " Аркад " бе избран за реализатор на поръчката. Това определение на съда удостоверява анулацията на изненадващото решение за премахване на " Аркад " от процедурата, тъй като не показал в период документите за сключване на контракта. В същото време пък ГРРБ решили да създадат отстъпка в своята оферта, която бе за над 1.6 милиарда евро без Данък добавена стойност. Саудитците оспориха това и в края на юни Комисия за защита на конкуренцията излезе с решение в тяхна изгода. БТГ си даде време да проучва дали да има смисъл да стачкува пред Върховен административен съд това решение. Срокът за внасянето на жалбата изтече на 12 юли и от БТГ не са предприемали сходни дейности, само че това са сторили от ГРРБ.

Сега Върховен административен съд би трябвало да се произнесе по втората тъжба на консорциума сред записаните в Италия " Бонатти С.П.А " и " Макс Щрайхер С.П.А ", и люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България ", която е обвързвана с съветската " Тръбна металургична компания " (ТМК), за която съветски медии писаха още преди оповестяването на публичната поръчка, че ще доставя тръбите за " Турски поток " в България. " Комплишънс дивелъпмънт " има клон и в Белград, което е разумно предвид на събитието, че " Газпром " ще строи газопровода по трасето на " Турски поток " от българската до унгарската граница.

Ако се съди по произнасянето на Върховен административен съд по жалбата против определението на Комисия за защита на конкуренцията за предварителното подписване на контракта, може да се чака и второто да е в интерес на " Аркад ". От БТГ ще искът допустимо най-бързо решение от страна на съда, с цел да не се блокира повече подписването на контракта със саудитците. Ако няма изговаряне до края на юли, решението се отсрочва за септември, поради лятната почивка на правосъдната система.

От " Аркад " в това време към този момент са внесли всички изисквани от тях документи за сключването на договора, чието непредоставяне в период стана причина за декласирането им. Това значи, че незабавно след изговаряне в тяхна изгода от БТГ могат да подпишат контракта. В противоположен случай обаче въпросът се заплита още повече, а от това държавният газов оператор губи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР