Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на

...
Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на
Коментари Харесай

Булгаргаз обяви търг за доставка на втечнен газ

Държавният газов снабдител разгласи в сряда търга за доставки на полутечен природен газ, оповестиха от " Булгаргаз ". 

До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. МВтч или към 550 млн. куб. м суровина за интервала октомври, ноември и декември 2022 година с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса.

Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за идващите два месеца надлежно по 2 млн. МВтч. 

Подаването на предложения е допустимо както за задачите месечни количества, по този начин и частични доставки, прецизират от газовият снабдител. 

Предлаганите цени би трябвало да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или да е реферирана към тази на американския газов център Хенри хъб. Трябва да включва и разноските за регафификация.

Кандидатите ще би трябвало да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ, както и дали е допустимо да зародят спомагателни разноски при реализирането на доставката. В случай, че такива не са посочени, ще се смята, че всевъзможни спомагателни разноски, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на продавача, показват от " Булгаргаз ".

Офертите ще се одобряват до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е доста къса, до 17 часа на същия ден.

В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за подписване на контракт за 7 карго кораба с полутечен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България. 

За 18 август бе обявено, че е годна офертата на американската компания " Шанийр " за 7-те карго кораба, които са към 700 млн. куб. м.

Преди ден енергийният министър Росен Христов сподели, че е поискано удължение на периода за годност на офертата, с цел да се обезпечат слотове за разтоварването на танкерите. Той обаче не уточни дали настояването е било признато.

В случай че бъде подписан контракт за доставка с определения участник/участници, същият ще влезе в действие при изискване, че " Булгаргаз " удостовери обезпечаване на
слот за регазификация и предпазване в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 година, декларират от " Булгаргаз ". 

Ако държавният снабдител не обезпечи такива
слотове, договорът няма да породи отговорности за страните по него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР