Държавният газов доставчик Булгаргаз ще трябва сам да се оправя

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз ще трябва сам да се оправя
Коментари Харесай

Булгаргаз оставен сам да се оправя с бизнеса за надплатения газ

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " ще би трябвало самичък да се оправя с дължимите от него обезщетения към промишлените му консуматори за надплатени сметки за доставения газ в интервала 1 януари - 31 март 2020 година

Управляващите имат намерение да си измият ръцете с ангажираността си единствено към контролирания пазар, без да се занимават с кашата към връщането на надплатените суми и за бизнеса, който наложително бе изваден на газовата борса с фиктивно свободни цени, само че в действителност приравнени към определяните от страната.

Според поправките в Закона за енергетиката, които подлежат на второ четене в парламентарната енергийна комисия, ще се резервира утвърденият на първо четене вид, уреждащ връзките единствено за потребителите с контролирани цени на газа.

Това планува отчет на работна група за законовите промени, който ще бъде импортиран за утвърждение на второ четене в комисията. Дата за съвещание към момента не е планувана, само че се чака такова да има тази седмица, сподели ръководителят ѝ Валентин Николов (ГЕРБ) пред Mediapool.

Миналия петък Народното събрание утвърди корекции, позволяващи на Комисията за енергийно и водно контролиране да промени със задна дата цената на природния газ за всеки обособен месец в интервала от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година Поправките обаче касаят единствено контролирания пазар, а от 1 януари 2020 година промишлените консуматори бяха принудени да излязат на свободния пазар. За множеството от тях това означаваше и надлежно официално преоформяне на договорите им. Те обаче съдържат съставни елементи от контролирания пазар, заради което Асоциацията на организациите на българските работодатели остро се възпротиви на механизма и изиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР