Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи в петък, че е в

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи в петък, че е в
Коментари Харесай

Булгаргаз подготвя споразуменията за надплатените сметки

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " заяви в петък, че е в развой на правене на споразуменията, които ще предложи на своите клиенти за възобновяване на надплатените от тях суми за употребен природен газ в интервала 5 август 2019 година - 31 март 2020 година

До връщането на пари се стигна откакто " Булгаргаз ", в осъществяване на уговорката на " Газпром " по воденото от Европейска комисия антимонополно дело за корист с цените в осем страни, се разбра с съветския монополист за смяна на контракта със задна и включване в цеообразуването на борсова съставния елемент. В резултат на това " Газпром " върна на българското сдружение 198 млн. лева с Данък добавена стойност, които в този момент " Булгаргаз " ще изплати на клиентите си.

Възстановяването става допустимо откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се произнесе по всички импортирани от държавния доставчик заявки за нови цени за всеки месец от август до края на март. Последното решение на регулатора по проблема бе оповестено преди два дни. Това разрешава пресмятането на продадените по високите цени количества за всеки месец по отношение на новите по-ниски цени и връщането на парите на всеки от контрагентите на " Булгаргаз ".

Според признатите ремонти в Закона за енергетиката " Булгаргаз " има 20 дни след вземането на решенията на КЕВР да пресметна какво има да връща на всеки и да им предложи съглашение. След сключването ме сдружението има 14 дни да преведе парите, които са наличност след прехвърлянето от " Газпром износ ".

Това значи, че към края на юни държавното газово сдружение би трябвало да си е разчистило сметките със своите клиенти, след което газоснабдителните сдружения ще могат да стартират да преизчисляват сметките на своите консуматори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР