Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи, че обявява търг за доставки

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз съобщи, че обявява търг за доставки
Коментари Харесай

Булгаргаз обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " заяви, че афишира търг за доставки на полутечен газ за България, който да се разтовари на терминала Ревитуса в Гърция. Сроковете са много къси - последният миг за даване на предложения е 12 ч на 16 август - т.е. по-малко от седмица след оповестяването на търга. Офертите ще бъдат годни до 17 ч. на 18 август, излиза наяве от оповестените условия по процедурата.

" Булгаргаз " търси доставка за месеците октомври, ноември и декември, като за последните два месеца от годината търсеното количество е 2 000 000 MWh, а за октомври - 1 500 000 MWh. Възможни са поръчки за частични количества. Цените в офертите би трябвало да са на база холандската борса TTF или тази в Съединени американски щати - Henry Hub.

Държавната компания упорства евентуалните участници да разгласят в офертите си всички спомагателни разноски отвън предлаганата цена за газа, които монаг да зародят при доставката, в офертите си. " В случай, че такива не са посочени, ще се смята, че всякаквидопълнителни разноски, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на Продавача ", написа в изискванията на търга.

Има и още едно изискване: В случай, че бъде подписан контракт за доставка с определения участник/участници, същият ще влезе в действие при изискване, че " Булгаргаз " удостовери обезпечаване на слот за регазификация и предпазване в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 година В случай, че до посочената дата Булгаргаз не обезпечи слот за регазификация и предпазване на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи отговорности за страните.

Обявеният търг идва на фона на това, че " Булгаргаз " разполага с подадена обвързваща оферта от най-големия експортьор на полутечен природен газ в Съединени американски щати - компанията " Cheniere’ - за доставка на 7 танкера LNG газ до март 2023 година Офертата изтича на 19 август и в случай че до тази дата няма съглашение, тя става невалидна. Преди ден пред бТВ служебният министър на енергетиката Румен Христов разгласи по какъв начин от българска страна е поискана двуседмична пролонгация, с цел да може краткотрайната власт да вземе решение. Все още няма публична реакция от американския снабдител. За първия танкер има и контрактуван
слот за разтоварване, само че също не е ясно дали той няма да бъде отхвърлен. А и министър Христов сподели, че дейностите за пролонгация се постановат, с цел да се резервира авансово спомагателен потенциал на терминал за разтоварване.

От няколко дни службното държавно управление твърди, че на рамковия контракт и договарянията, завещани от кабинета " Петков ", не може да се разчита, тъй като предходните ръководещи и настоящото управление на " Булгаргаз " не са договорили
слотове за доставка на гръцкия терминал. Въпреки че официалтно управляващите в Атина оповестиха разширение на потенциала и увериха, че България би имала достъп до подобен.

По-рано през днешния ден министърът на превоза Христо Алексиев обаче разви различна теза на тази на сътрудника си в служебното държавно управление Румен Христов. А точно - поисканата пролонгация за изговаряне по американската оферта била, тъй като сега " Булгаргаз " не можела да си заплати за първия танкер, в случай че подобен бъде доставен. Тезата е много по-различна от тази на отрасловия министър в енергетиката.

Според обществената информация в случай че " Булгаргаз " е в ликвидна рецесия, то това се дължи на големи отговорности на общинското сдружение " Топлофикация София " към държавния газов снабдител. Само от началото на 2022 година те са в размер на 300 млн. лева Столичното парно е и най-големият клиент на държавната газова компания и задлъжнява от ден на ден и повече всяка година, като постоянно се постанова " избавителна " интервенция от страната, с цел да не остане София на студено поради спрян газ. В КЕВР тече инспекция по проблема със столичната компания, само че досега резултати не са оповестени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР